Mai mulți deputați au inițiat un proiect de lege care prevede eliminarea dublului standard în produse și sancționarea firmelor care vând astfel de servicii sau produse.

Dacă abaterile sunt repetate, noul act prevede suspendarea autorizației de funcționare a comerciantului și tragerea la răspundere, dacă e cazul, civilă, contravențională și penală.

Analizele făcute în România au scos la iveală că unele produse comercializate, deși sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu același ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puțină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali sau mai puțină substanță activă în produsele farmaceutice sau detergenți”, ne explică inițiatorii ce înseamnă dublul standard și de ce au propus această lege.

Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu:

– produse de larg consum,

– produse agroalimentare,

– carburanți,

– servicii de telefonie și internet,

– servicii financiare,

– servicii turistice, indiferent de forma de comerț. 

Art. 2 – În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate. 

Art. 3 – Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz. 

Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și după caz, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here