Senatul va dezbate de urgență un proiect legislativ care prevede ca victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie 2015, de la Clubul Colectiv, să beneficieze de decontarea tratamentelor necesare pe durată nelimitată.

Răniții din Colectiv beneficiază, în acest moment, de tratament decontat până la data de 31 decembrie 2020, conform Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 aprobată prin Legea nr. 32/2016 si ulterior modificata prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 8/2018, în care s-a prevăzut plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment pentru perioada 2015 – 2020.

Victimele s-au adresat și Guvernului, la începutul acestei luni, ministrul Sănătății declarând atunci că va emite o ordonanță de urgență pentru ca tratamentul să fie asigurat, numai că Guvernul actual este demis și nu poate emite decât anumite acte normative. Ministrul preciza atunci că în programul de tratament au intrat 30 de pacienți, iar „în acest moment, în 2019, avem 16 pacienți aflați în acest program de tratament decontat„.

Inițiatorii proiectului de lege vor să se asigure că până la învestirea unui nou guvern, procedurile de inițiere a unei legi pentru victimele tragicului incendiu trebuie demarate: “Întreruperea tratamentului ca urmare a nefinanţării lui în continuare, de către Statul român este de natură să pună în pericol procesul de vindecare a victimelor întrucât sechelele produse de arsuri sunt atât de grave încât pot cauza morbiditate, reduc şansele revenirii în viaţa socială ori la muncă ca persoane active si autonome, iar efectele psihologice asupra tinerilor – victime sunt devastatoare”, se argumentează în expunerea de motive.

Art. 1. – (1) Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, pe perioadă nelimitată, în ţară şi în străinătate, în unităţile sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime.

(I)1 Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alineatul (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015, şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale.

Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie adoptat ulterior și în Camera Deputaților.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 8/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here