Uniunea Maghiarilor cere Parlamentului să declare ziua de 15 martie sărbătoarea națională a comunității maghiare din România. UDMR a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a depus la Senat, ca primă cameră sesizată, un proiect de lege prin care această sărbătoare să fie declarată zi liberă pentru angajații de această etnie, care pot participa, astfel, la manifestările și evenimentele organizate pe 15 martie în localitățile în care trăiesc.

De asemenea, reprezentanții Uniunii cer ca aceste manifestări în cinstea zilei de 15 martie să fie finanțate din bugetele locale ale autorităților, în zonele cu comunități de maghiari: “În localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării acestora să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităților publice locale și județene și instituțiilor publice”, se arată în comunicatul UDMR.

Uniunea precizează că pentru maghiari, ziua de 15 martie este un simbol al drepturilor și libertăților comunității, iar în anul 2017, cu atât mai mult, “sărbătoarea revoluției pașoptiste reprezintă pentru maghiarii din România un moment important în lupta pentru drepturile și libertățile comunității”.

“Unde nu există stat de drept, nu există nici libertate. Comunitatea ai cărei lideri sunt înlăturați, iar ale cărei școli sunt supuse campaniilor de denigrare, nu se poate considera liberă. Acea comunitate care este privată de drepturile sale, mai devreme sau mai târziu ajunge la limita răbdării și va lupta. La fel trebuie să acționăm și noi. Dacă ne lăsăm descurajați, ne vor distruge. Trebuie să milităm pentru țelurile noastre, să ne susținem reciproc, să ne apărăm drepturile și libertățile noastre”, spune Kelemen Hunor, președintele UDMR, în comunicatul de presă.

Proiectul de lege mai prevede ca, în 15 martie, posturile publice de radio și televiziune să transmită evenimentele comemorative, în cadrul unor emisiuni speciale.

Proiectul de lege a fost depus întâi în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, iar după avizul comisiilor de specialitate va fi dezbătut în plen. După votul din Senat, proiectul va ajunge în Camera Deputaților, unde va fi dezbătut mai întâi în comisiile de specialitate și apoi în plenul Camerei, care va da votul final.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here