Angajații care divorțează ar putea primi, la cerere, trei zile de concediu plătit, conform unui proiect de lege depus în dezbatere publică la Senat.

Conform datelor oficiale invocate în expunerea de motive, rata divorțului este în medie de 25% în țara noastră, astfel că putem numi divorțul ca fiind un „fenomen social, cu manifestări constante”.  Inițiativa legislative vine în sprijinul acestor persoane care ”trec prin trauma desfacerii căsătoriei” şi au nevoie de timp liber pentru ”soluționarea problemelor”.

Legea concediului pentru divorț

Art. 1

(1)    Concediul pentru divorț se acordă în condițiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a veni în sprijinul celor care trec prin această situație pentru acomodarea la noua situație din viața lor.

(2)    Cei care au divorțat au dreptul la un concediu pentru divorț de 3 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege“.

Indemnizația pentru cele 3 zile acordate va fi egală cu salariul corespunzător al persoanei respective. Perioada va fi acordată la cerere, angajatorul fiind obligat să pună în aplicare termenul concediului de divorț în cel mult 4 săptămâni de la data constatării sau după caz, a pronunțării divorțului.

Condițiile pe care persoana aflată într-o astfel de situație trebuie să le îndeplinească sunt:

–          Angajatul trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat

–          Cererea va fi însoțită de o copie a documentului definitiv de divorț

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Sursa: Senat

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here