Pe site-ul Senatului, în rubrica „Propuneri legislative aflate în consultare publică”, se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 80 din 28 septembrie 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Potrivit expunerii de motive la iniţiativa legislativă, proiectul de lege extinde aria oficiilor de stare civilă care pot transcrie certificatele şi extrasele de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, de la un singur oficiu pe teritoriul României la numărul corespunzător primăriilor de pe teritoriul României.

De asemenea, în expunerea de motive se reaminteşte fluxul normal al transcrierii, conform metodologiei de aplicare a legii, care este următorul:

1. după înregistrarea cererii la Direcţia de Stare Civilă a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Sectorului 1 Bucureşti, se procedează la verificarea documentelor primite, precum şi a titularilor actelor de stare civilă la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

2. pe baza adresei, întregul dosar se transmite Direcţiei de Stare Civilă din cadrul Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor al Sectorului 1 Bucureşti pentru extinderea verificărilor şi, după caz, în situaţia persoanelor născute anterior datei de  01.01.1980 care nu au cod numeric personal, se întreprind demersuri pentru atribuirea acestora.

3. în baza efectuărilor realizate, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti întocmeşte avizul prealabil în vederea aprobării sau respingerii cererii de transcriere a certificatului de stare civilă.

4. în urma obţinerii avizului prealabil, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti întocmeşte referatul de aprobare sau respingere a cererii de transcriere spre a fi prezentat primarului Sectorului 1.

5. odată primită aprobarea de transcriere, ofiţerul de stare civilă întocmeşte actul şi certificatul de stare civilă.

Numărul cererilor de transcriere a certificatelor de stare civilă ale cetăţenilor români care nu au avut niciodată domiciuliul în România se ridică la 15000 de cereri pe lună. Acesta e argumentul esenţial pentru care iniţiatorii proiectului doresc să fie introduse aceste modificări.

Potrivit expunerii de motive, prezenta propunere legislativă are rolul de a înlătura situaţiile în care un număr considerabil de cetăţeni ai României primesc un tratament diferenţiat comparativ cu marea majoritate a concetăţenilor, fiind obligaţi să aştepte luni întregi transcrierea certificatului de naştere.

În plus, prin acest proiect de lege se mai doreşte înjumătăţirea termenului legal de soluţionare a cererii de transcriere a certificatelor şi extraselor de stare civilă de la 60 de zile la 30 de zile.

În continuare, vă prezentăm modificările prezente în proiectul de lege:

Astfel, OUG nr. 80 din 28 septembrie 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, se modifică după cum urmează:

 Articolul 44, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. (1), alin. (5) Transcrierea certificatelor şi a actelor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarilor municipiilor pe terioriul cărora Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie are birouri funcţionale  – municipiul Bucureşti şi birourile teritoriale: Iaşi, Suceava, Galaţi, Cluj-Napoca şi Timişoara, precum şi cu avizul prealabil al direcţiilor de evidenţă a persoanelor de care acestea aparţin, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.

Sugestiile şi propunerile pentru acest proiect de act normativ pot fi trimise către Senat până la data de 06.05.2012.

Sursa: Senatul României

4 COMENTARII

  1. Este necesara aceasta modificare a art.44, alineatul 5 a Legii nr.119/1996 din cauza ca la moment nu este posibil de a transcrie actele de stare civila, fiindca eu mi-am facut programare pentru a depune dosarul pentru transcrierea actelor de stare civila fiind programat pentru data de 05.08.2013 asta insemnind ca eu pot sa obtin actele necesare ca fiind cetatean al Romaniei abia peste cel putin 1,5 ani ceea ce-mi face imposibil exercitarea drepturilor mele, mai mult ca atit la expirarea a 6 luni de le depunerea juramintului de credinta fata de Romania eu sint obligat de a achita careva taxe in plus pentru transcrierea actelor de stare civila la oficiile consulare care la moment nu au suficiente blancuri pentru transcrierea actele de stare civila prin ce din nou imi sint incalcate drepturile mele constitutionale comparativ cu acei cetateni romani care au domiciliul in Romania si isi pot perfecta actele de stare civila cind doresc fara a fi nevoiti sa astepte in rind cite un an si jumatate si fara a suporta careva cheltuieli adaugatoare. Va multumesc.

  2. S-a ajuns deja cu programarile in 2014!
    In ce tara mai esti nevoit sa astepti un an si jumatate ca sa depui o cerere? Si asta nu e decat varful aisbergului!
    Cum se pot rezolva 150.000 de cereri de transcriere pe an daca ei primesc maximum 200 de cereri pe saptamana, pe motivul ca nu au personal???

    Din cauza unor functionari corupti care sunt cercetati la DNA, prin sistemul asta debil de programari Primaria Sectorului 1 se razbuna pe cetatenii cinstiti, care au batut sute de kilometri si au stat ani de zile la cozi infernale ca sa-si obtina un certificat.
    Asta in conditiile in care Primaria Sectorului 1 dispune de cei mai multi bani de la buget si are cele mai mari incasari din tara!!!

    Initiativa legislativa e buna, dar din pacate se pare ca a ramas doar la stadiul de initiativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here