În timp ce plenul Senatului a respins, miercuri, procedura de urgență cerută de Guvern pentru proiectele privind modificarea Codurilor penale și grațierea, un alt proiect de lege a fost depus la Senat de un deputat, în procedură de urgență, prin care se cere ca Guvernul să nu mai poată adopta ordonanțe care privesc infracțiunile, pedepsele aplicate, grațieri sau amnistii.
În expunerea de motive a proiectului se argumentează că este nevoie de modificarea Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, astfel că “doar Parlamentul va putea legifera pentru popor probleme atât de importante”.
“Guvernul poate avea în acest caz o inițiativă legislativă prin transmiterea proiectului de lege către camera competentă să îl adopte. Amnistia și grațierea, în conformitate cu Constituția României, nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor, chiar dacă aceștia ar avea susținerea a cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”, se mai arată în expunerea proiectului de lege.
Proiectul conține modificarea unui singur articol din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.
Art. 26, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) În exercitarea atribuțiilor sale Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe. Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. Ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare sau, în cazuri excepționale, ordonanțe de urgență, potrivit art. 114, alin. 4 din Constituție. Guvernul nu poate adopta ordonanțe cu privire la infracțiuni, pedepse și regimul executării acestora, precum și cu privire la acordarea amnistiei sau a grațierii colective.”
Proiectul depus la Senat așteaptă avizele Consiliului Legislativ și CSM, apoi va intra la dezbateri în procedură de urgență. Senatul este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
Cind se va dezbate si legea raspunderii magistratilor?
Poate ii determinam sa fie mai atenti atunci cind soluționează un dosar..
La o soluție nedreapta , părtinitoare , sa fie obligați ca acestia sa plateasca despăgubirile cerute de cei care cistiga la CEDO si sa nu mai aibă voie sa profeseze meseria de magistrat.
Aceeași lege trebuie data si pentru avocații care iau decizii in numele clientului fara ca acesta sa fie informat , decizie care nu este luată in favoarea clientului care il plătește .