Senatul va dezbate un proiect legislativ care prevede ca în fiecare supermarket să se înființeze case de marcat dedicate familiilor cu copii minori, fără rafturi cu dulciuri și alimente nesănătoase.

Inițiativa este argumentată de faptul că România se află pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este în creștere alarmantă:
Prin aceste măsuri sunt protejați copiii împotriva dulciurilor și a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, fiind afișate pe rafturile de pe lângă casele de marcat, evitând astfel situațiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse de către părinți sau aparținători”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă completează art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, cu o nouă literă, litera ș): 

 ş) „casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine-casă de marcat dedicată doar familiilor însoțite de copil/copii minori, amplasată la ieșirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentației sănătoase și care nu sunt recomandate preșcolarilor, școlarilor, copiilor și adolescenților conform Ordinului nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți: în fiecare supermagazin / hipermagazin trebuie să existe cel puțin o astfel de casă de marcat”. 

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, ca primă cameră sesizată.

Ai nevoie de Ordonanța Guvernului nr. 99/2000? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here