Proiect de Hotărâre pentru Reluarea Alegerilor Prezidențiale pe 4 Mai 2025: Motivele din spatele acestei decizii

Marian Orzata
15 ianuarie 2025 5 min read
Pe agenda ședinței de Guvern din 16 ianuarie 2025 se află un proiect de hotărâre crucial, care stabilește data noilor alegeri prezidențiale pentru duminică, 4 mai 2025. Decizia vine în urma anulării alegerilor prezidențiale din 2024 de către Curtea...

Pe agenda ședinței de Guvern din 16 ianuarie 2025 se află un proiect de hotărâre crucial, care stabilește data noilor alegeri prezidențiale pentru duminică, 4 mai 2025. Decizia vine în urma anulării alegerilor prezidențiale din 2024 de către Curtea Constituțională a României, care a constatat nereguli majore și a impus reluarea integrală a procedurilor.

Potrivit notei de fundamentare la acest proiect, data începerii perioadei electorale va coincide cu momentul intrării în vigoare a hotărârii, respectiv cu data de 18 februarie 2025. Proiectul de Hotărâre are doar două articole: ”Art. 1. Se stabilește ziua de duminică, 4 mai 2025, ca dată pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Art. 2. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025.” Redăm mai jos cuprinsul notei de fundamentare la acest proiect de hotărâre. Prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.1231 din 6 decembrie 2024, au fost stabilite următoarele: ,,1. În temeiul art.146 lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.
  1. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.”
În clarificarea punctelor din dispozitivul hotărârii susmenționate, considerentele expuse de Curtea Constituțională a României stipulează următoarele: ,,19. Având în vedere cele expuse, Curtea anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024. Efectul prezentei hotărâri vizează toate operațiunile electorale desfășurate în temeiul celor două hotărâri ale Guvernului, inclusiv voturile deja exercitate în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.
  1. Prin urmare, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare. Toate aceste aspecte presupun inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou de candidaturi care urmează a fi evaluate de noul Birou Electoral Central și derularea unei noi campanii electorale corecte și transparente, prin raportare la principiile și valorile constituționale.”
 În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, alegerile au loc în ziua de duminică, cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte, iar stabilirea datei alegerilor se face de către Guvern, prin hotărâre, cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. (…)
  1. Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art. 83 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”.
Astfel, în materia stabilirii datei următoarelor alegeri prezidențiale, sunt incidente dispozițiile art. 5 alin. (1) tezele I și III și alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora ziua alegerilor este duminica, iar Guvernul stabilește data acestora prin hotărâre care se adoptă la propunerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Autorității Electorale Permanente, cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. În acest context, se propune ziua de duminică, 4 mai 2025, ca dată pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Data începerii perioadei electorale coincide cu momentul intrării în vigoare a hotărârii, respectiv cu data de 18 februarie 2025. Prezentul proiect se încadrează în prevederile art. 1 alin. (3) lit. a) pct. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea conținutului instrumentului de prezentare și motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucțiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum și pentru înființarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, cu completările ulterioare, la întocmirea notei de fundamentare nefiind obligatorie respectarea structurii prevăzute în anexa la hotărârea susmenționată. În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) și ale art. 20 alin. (8) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul prezentului proiect nu sunt necesare nici întocmirea unui document de politici publice și nici avizul Ministerului Justiției. Față de cele prezentate, a fost promovat proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, pe care îl supunem spre adoptare Guvernului. Vezi aici alte articole despre alegeri

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo