O propunere legislativă ar putea da peste cap sistemul asigurărilor din țara noastră, întrucât prevede ca daunele să fie achitate de firma de asigurare a beneficiarului, nu de firma celui vinovat de producerea accidentului. Practic, cu cât plătești o asigurare mai bună la o firmă serioasă, cu atât ai șanse să fii despăgubit mai repede și mai bine. Argumentul initiațivei stă în faptul că, în momentul de față, oamenii nu sunt încurajați să își facă asigurări bune, deoarece în cazul unor daune, așteaptă să le primească de la firma la care este asigurat cel vinovat de producerea daunelor.

Ori, în unele cazuri, firma de asigurări a celui vinovat poate fi una care întârzie plățile: “O soluție corectă pentru toată lumea ar fi ca firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract. Atunci, asigurații beneficiază de protecție reală și sunt motivați să încheie polița RCA la firme responsabile”, se motivează în expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România.

Normele care vor fi modificate dacă inițiativa va fi adoptată sunt:

  • asigurătorul RCA plătește despăgubiri terților pentru daunele produse de autovehiculul asigurat când acesta e vinovat;
  • asigurătorul RCA plătește despăgubiri titularului poliței și apoi le recuperează de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecție a victimelor străzii;
  • proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecție reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când alt autovehicul este vinovat de accident.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, dar este în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este camera decizională. Inițiativa are avizul Consiliului Legislativ și este susținută chiar și de ASF, care a trimis, însă, mici amendamente referitoare la obligativitatea păgubitului de a se adresa direct propriului asigurător. 

Ai nevoie de Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările din România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. In principiul nu este o lege rea,dar autoritatiile statului in speta ASF de ce nu urmareste firmele ce nu despagubesc si sa le scoata de pe piata?
    Obligatia ar trebui pentru toate firmele de asigurari sa despagubeasca obiectele si serviciile asigurate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here