Cursurile de prim ajutor ar trebui învățate ca tabla înmulțirii sau ca alfabetul, susțin inițiatorii unei propuneri legislative aflate în dezbatere publică la Camera Deputaților. Proiectul de modificare și completare a Legii educației naționale nr. 1/2011 prevede ca la toate formele de învățământ preuniversitar, indiferent de nivelul de studiu, să fie introdusă, ca disciplină obligatorie, învățarea noțiunilor de acordare prim-ajutor.

Cursurile sunt extrem de necesare deoarece “fac diferența între viață și moarte, iar o educație sanitară de la vârste mici crește șansele de supraviețuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar ști cum să intervină până la sosirea ambulanței”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Mai mult, datele citate în actul normativ arată că în fiecare an, 70.000 de români mor pentru că nu sunt resuscitați la timp. De asemenea, sunt exemplificate programele școlare din multe alte țări, care conțin programe și materiale didactice numeroase, adecvate fiecărei vârste, și nu ca în România, unde se țin, câteodată, niște “lecții superficiale pe la orele de dirigenție, biologie sau educație fizică”, mai susțin inițiatorii proiectului, 12 parlamentari de la PNL:

“Introducerea în legea educației naționale a unei discipline privind acordarea primului ajutor se impune având în vedere numeroasele riscuri la care sunt expuși cetățenii. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor, constând în modul de a acționa în fața unei urgențe medicale și de a evita sau reacționa în fața unui pericol cu potențial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii”.

Legea educației naționale nr. 1/2011. La art. 68, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:

„(7) La toate nivelurile sistemului național de învățământ preuniversitar, cu excepția celui prevăzut la art. 23, alin. (1), lit. a) se include disciplina “Cursuri de prim ajutor” ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina Cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin comun al ministrului Educației Naționale și al ministrului Sănătății.”

Proiectul legsislativ are avizul Consiliului Legislativ, care a menționat că a mai aprobat o astfel de inițiativă și în 2015, dar Senatul, camera decizională, a respins atunci proiectul de lege. După ce va primi și răspunsurile de la Guvern și de la Consiliul Economic și Social, proiectul va intra la vot în Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here