Ministerul Educației  a publicat în dezbatere publică un proiect de ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale.

Se propune ca începând cu anul școlar 2021-2022, creșele să fie arondate, la solicitarea consiliilor locale, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică.

Decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București se comunică spre informare Ministerului Educației în termen de 15 zile de la emitere.

Prin prezentul proiect se mai propune ca fiecare cresă să poată prelua copiii cu vârste cuprinse între 11 luni și trei ani.

Legea nr. 263/2007 prevede că în prezent creșele sunt organizate din punct de vedere educațional pe grupe de vârstă, astfel:

a) grupa mică, până la împlinirea vârstei de un an;

b) grupa mijlocie, între un an și 2 ani;

c) grupa mare, între 2 ani și 4 ani.

Potrivit proiectului, inspectoratele școlare județene/al municipiului București finalizează procedura de arondare a creșelor la unitățile de învățământ preuniversitar preșcolar, până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerul Educației.

În vederea asigurării personalului didactic necesar în creșele de stat arondate unităților de învățământ preșcolar, începând cu anul școlar 2021-2022, pentru ocuparea funcţiei didactice de educator-puericultor se acceptă și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.

Educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022 pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here