Impozitele locale ar putea fi mai bine colectate dacă încasările amenzilor s-ar face până la data prescripției lor, consideră mai mulți parlamentari care au inițiat o propunere legislativă de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

Mai mult, susțin inițiatorii, pentru că legea actuală impune o prioritizare a obligațiilor fiscale, nici impozitele pe proprietate nu sunt achitate la timp, dacă persoanele respective mai au și alte obligații de plătit, cum ar fi amenzile contravenționale.

Potrivit art. 9, alin. (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, amenzile de circulație se fac venit integral la bugetele locale. Pe de alt parte, art. 165, alin. (2) din Codul de Procedură Fiscală sipulează ca prioritate, în ordinea stingerii obligațiilor fiscale la bugetul local, că impozitele datorate de un contribuabil se pot plăti doar după achitarea amenzilor trimise spre valorificare către autoritatea publică locală.

“Prioritizarea stingerii obligațiilor a afectat execuția la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor încasate, întrucât există debitori care amână plata amenzilor contravenționale în așteptarea trecerii termenului de prescripție, amânând astfel și momentul achitării impozitului pe proprietate, generând o diminuare notabilă a veniturilor bugetare programate”, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Codul de Procedură Fiscală (Legea nr. 207/2015) se modifică după cum urmează:
  • La art. 165, alin. (2) se abrogă.
  • Art. 165, alin. (2) prevede ca “ (…) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală (…)”, prin excepție de la regula generală care impune “(…) stingerea de drept a obligațiilor fiscale principale în ordinea vechimii și apoi a obligațiilor fiscale accesorii în ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligațiilor cu scadențe viitoare, la solicitarea debitorului”.
Propunerea legislativă a fost depusă pentru dezbatere publică la Senat, pe 17 mai 2017. După ce va fi discutată de senatori, propunerea va fi trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Codul de Procedură Fiscală? Il poti obtine in format .PDF sau MOBI de AICI
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here