Zeci de parlamentari de la PSD vor să schimbe procedura de numire a conducerii Consiliului concurenței, modificată în 2012, de guvernul de atunci, condus de Emil Boc.

Astfel, legea prevede acum ca membrii Consiliul Consultativ ai Consiliului să facă numirile, iar unii dintre aceștia vin din mediul de afaceri, intrând într-un fel de incompatibilitate cu eventualele anchete pe piața concurențială de afaceri.

Proiectul prevede revenirea la procedura inițială, de până în 2012, dar puțin simplificată: Parlamentul alege persoanele din conducerea Consiliului, le audiază și le propune președintelui țării, care le numește. Din acest circuit a fost scos avizul Guvernului, valabil în lege până la modificările făcute de guvernul Boc. O altă schimbare este aceea a eliminării posibilității numirii unor cetățeni străini în acest organ de conducere, așa cum se poate face acum.

Art. 15  Legea concurenței nr. 21/1996, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1)   Consiuliul Concurenței este un organ decizional, colegial, fără personalitate juridică, format din 5 membri: un președinte, un vicepreședinte și 3 consilieri de concurență. Numirea se realizează de către Președintele României, la propunerile celor două camere ale Parlamentului, după audierea candidaților în comisiile de specialitate. Respingerea unei propuneri se poate face doar cu condiția prezentării motivelor pe care aceasta se bazează, conform citeriilor prevăzute de prezenta lege.

(1 indice 1) Senatul propune 2 dintre membrii Consiliului Concurenței,, între care vicepreședintele și un consilier de concurență, iar Camera Deputaților propune 3 membri, respectiv președintele și 2 consilieri de concurență.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: OnlineMobileDesktop şi Cloud.

Mandatul acestor persoane din conducere va fi de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Președintele trebuie să aibă experiență de 15 ani în funcție de conducere, iar ceilalți membri, 3 ani. Inspectorii de concurență, funcționarii angajați la Consiliul Concurenței, vor fi angajați după ce dau concurs și se vor supune unor reguli asemănătoare celor pentru funcționarii publici. O prevedere nouă este aceea că în eventualitatea unor anchete penale, funcționarii Consiliului Concurenței dețin un fel de imunitate, cu ajutorul președintelui instituției.

Art 21 indice 1

(5) Funcționarii publici de specialitate ai Consiliului Concurenței sunt independenți din punct de vedere al opiniei în realizarea atribuțiilor ce le revin și se bucură de stabilitate.
(6) Funcționarii publici de specialitate ai Consiliului Concurenței pot fi percheziționați, reținuți sau arestați preventiv numai cu acordul președintelui Consiliului Concurenței.

La posibilitatea de a elimina din piață unele microîntreprinderi sau întreprinderi mici, prin aplicarea amenzilor de până la 10% din cifra de afaceri, noul act normativ al concurenței  prevede ca sancțiunile să să fie realizate la piața relevantă, nu la întreaga cifră de afaceri, în cazul firmelor care au sub 1 milion de euro. Inițiatorii spun că amenzile trebuie să aibă un caracter preventiv și descurajator, dar nu pot avea ca efect eliminarea totală a unor întreprinderi de pe piață.

Art. 55, după alin. (2) se introduc două noi alienate:
  • (2 indice 1) În cazul în care cifra de afaceri totală a contravenienților se situează sub echivalentul în lei a un milion de euro, calculată la cursul de schimb valabil pentru sfârșitul anului anterior luării deciziei, Consiliul Concurenței poate aplica amenda la cifra de afaceri realizată pe piața relevantă definită în cazul respectiv.
  • (2 indice 2) În cazul în care cuantumul amenzii se situează sub echivalentul în lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valabil pentru sfârșitul anului anterior luării deciziei, amenda nu se mai aplică.
Noua lege a concurenței este în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea concurenței nr. 21/1996? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here