Proiect CE: Fiecare cetăţean va putea deschide un cont la orice bancă din UE. Ce măsuri pregăteşte Comisia?

Alexandru Boiciuc
10 mai 2013 2 min read
Comisia Europeană vrea să introducă măsuri pentru accesul cetăţenilor la conturi bancare din orice ţară din UE, transferul conturilor şi transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor de plată.
Comisia Europeană vrea să introducă măsuri pentru accesul cetăţenilor la conturi bancare din orice ţară din UE, la transferul conturilor şi la transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor de plată.

În continuare, vom prezenta principalele informaţii legate de măsurile din proiectul de directivă al Comisiei.

ACCESUL LA CONTURILE DE PLĂŢI

Consumatorii vor putea să-şi deschidă un cont de plăţi la orice bancă din Uniunea Europeană, indiferent de ţara de reşedinţă, situaţia financiară personală sau ţara în care banca îşi are sediul.

Printre serviciile esenţiale care vor fi asigurate de un asemenea cont bancar se numără retragerile, transferurile bancare şi un card de debit.

TRANSFERUL CONTURILOR DE PLĂŢI

Transferarea conturilor va fi facilitată, băncile fiind cele care se vor ocupa gratuit de toate demersurile necesare. Procedura va fi finalizată în termen de 15 zile sau de 30 de zile - dacă transferul se realizează între state diferite ale UE.

"Atunci când un consumator solicită transferul, integral sau parţial, către un alt cont al ordinelor de plată recurente (cum ar fi transferurile de credit sau debitele directe) înregistrate într-un anumit cont, prestatorii de servicii de plată trebuie să se ocupe de toate demersurile necesare pentru realizarea transferului. Clienţii pot solicita, de asemenea, transferul soldului rămas pe vechiul cont şi închiderea acestuia", se arată în comunicatul Comisiei.

TRANSPARENŢA COMISIOANELOR DE PLATĂ

Consumatorilor li se va pune la dispoziţie, de către bănci, următoarele documente:

• un document de informare cu privire la comisioane, care să prezinte serviciile şi comisioanele percepute pentru ele;

• o situaţie a comisioanelor percepute în ultimele 12 luni pentru serviciile oferite în legătură cu contul de plăţi;

• un glosar de termeni utilizaţi în ceea ce priveşte conturile de plăţi (se dă la cerere).

Documentele vor avea un format standard care va uşura comparaţia cu ofertele diferitelor bănci. Totodată, în fiecare stat membru va trebui să exite un website care să îndeplinească (în mod independent) funcţia de comparator de comisioane.

REZULTAT

Măsurile propuse de Comisie vor duce la îmbunătăţirea ofertelor pentru consumatori şi la reducerea costurilor aferente conturilor bancare.

"Îmbunătăţirea transparenţei şi a comparabilităţii comisioanelor, alături de simplificarea procesului de transfer, ar trebui să le permită consumatorilor să beneficieze de pe urma unor oferte mai bune şi la costuri mai mici pentru conturile lor bancare. În acelaşi timp, sectorul serviciilor financiare va beneficia de o mobilitate sporită a clienţilor, prin reducerea barierelor la intrarea pe piaţă, inclusiv la nivel transfrontalier", mai scrie în comunicat.

Proiectul de directivă poate fi consultat integral AICI (format PDF).

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo