Migrația personalului medical este mare și din cauza studiilor nerecunoscute îndeajuns, susțin parlamentarii care au inițiat un proiect legislativ de modificare atât a Legii Sănătății, cât și a Educației, în privința asistenților medicali. Astfel, spun inițiatorii, asistenții medicali care au făcut doar studii postliceale până în anul 2007 nu au parte de aceași recuoaștere cu cei care au absolvit studii superioare, în ultimii 9 ani, deși atribuțiile sunt aceleași. Mai mult, studiile postliceale sunt recunoscute ca atare în alte state ale Uniunii Europene, iar personalul medical care lucrează, momentan, în aceste țări, trebuie recunoscut identic și în România.

Parlamentarii spun că la locurile lor de muncă, între cele două categorii nu există nicio diferență ca atribuție profesională: “Cu alte cuvinte, nu suntem în situația unei profesii diferite și nici măcar a unei diferențe între atribuții. Parcurgerea întregului traseu de pregătire universitară înseamnă în aceste condiții obligația reluării profesionale pentru competențe ce sunt deja recunoscute pentru desfășurarea activității, ceea ce echivalează de fapt cu nerecunoașterea acestor competențe din perspectiva accederii la noul nivel profesional.”

La art. 207 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, după alineatul (9) se adaugă trei noi alineate:

„(10) Asistenții medicali absolvenți de studii sanitare postliceale care au început studiile înainte de 1 ianuarie 2007 și asistenții medicali absolvenți de studii superioare de scurtă durată care au început studiile înainte de 1 ocombrie 2003 se încadrează în funcția corespunzătoare studiilor superioare, cu menținerea gradului profesional și al gradației, în condițile echivalării și completării studiilor postliceal cu studii superioare de lungă durată într-un termen de 5 ani.”

Următoarele două alineate se referă la procedura pe care o va elabora Guvernul, prin HG, pentru includerea asistenților medicali în funcțiile corespunzătoare celor cu studii superioare.

De asemenea, inițiativa legislativă modifică și Legea Educației. Articolul II. alineatul (6) al art. 174 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Ca să modifice actele normative menționate, proiectul trebuie votat ulterior și în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here