Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe şi care au fost afectate de pandemie ar putea putea beneficia și după 30 iunie de indemnizația de 41,5% din salariul mediu brut. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de OUG care se află pe ordinea de zi a ședinței de joi.
„Începând cu luna iunie 2021, beneficiază, la cerere, de indemnizația prevăzută la art. 3 alin.(1) și persoanele care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art. XV alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare”, scrie în proiect de act normativ.
Potrivit art. XV alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 aceşti beneficiari sunt persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 , care întrerup activitatea ca urmare a efectelor pandemiei, pe perioada stării de urgență.
În prezent acordarea acestor indemnizații este limitată până la 30 iunie 2021. Însă sunt persoane care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, a căror activitate poate fi afectată de pandemie și după 30 iunie.
Pentru anumite categorii de persoane active economic cum ar fi artiștii deși domeniile de activitate nu mai sunt supuse restricțiilor severe, sunt impuse limitări funcționale ce țin de măsurile de protecție sanitară sau de numărul de participanți la evenimente culturale, în aceste condiții aceste categorii de persoane active economic nu vor putea realiza venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai ale proprii și ale membrilor familiilor, scrie în nota de fundamentare.
Proiectul mai prevede ca pentru aceste indemnizaţii se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prevăzute de art. XIX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.226/2020.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
