Persoanele alese în urma unor scrutinuri, precum cele prezidențiale, parlamentare, locale sau europarlamentare vor semna o declarație pe propria răspundere prin care se angajează că nu vor încheia contracte cu statul pe perioada mandatului respectiv, prevede un proiect de lege inițiat la Camera Deputaților.

Proiectul modifică și completează Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Actul normativ a fost propus în procedură de urgență, pentru aplicarea noilor măsuri să fie făcută chiar începând cu următoarele alegeri, cele prezidențiale din luna noiembrie 2019.

Având în vedere dimensiunea fenomenului, practică ce a avut o mare amploare în ultimii ani, consider ca fiind oportună instituirea prevederii ca aleşii, pe perioada exercitării mandatului, să nu poată încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, cu instituţiile sau regiile autonome de stat ori cu societăţile comerciale înfiinţate de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului proiectului.

Conform proiectului, persoanele care nu depun declaraţia pe propria răspundere, nu vor putea candida la alegerile respective.

Ai nevoie de Legea nr. 208/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here