Parlament a adoptat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii și pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială. 

Mai exact, proiectul prevede pe lista situaţiilor în care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului (prevăzută de articolul 52) să fie înclusă şi suspendarea din cauza  decretării stării de asediu sau stării de urgenţă.

De asemenea proiectul prevede ca după articolul 53 să se introducă un nou articol, articolul 53, indice 1, care prevede printre altele că:

„În cazul suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă potrivit art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz”

Proiectul de modificare a Codului Muncii conţine, în mare parte, aceleaşi prevederi stabilite de OUG 30/2020, doar că va stabili reguli general valabile nu doar pentru pandemia actuală.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here