Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 9 iunie, o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, prin actul normativ adoptat, invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. Pentru anul în curs, aceasta va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

Indemnizația de gratitudine nou introdusă se va cumula cu indemnizația de care beneficiau până acum invalizii, veteranii şi văduvele de război.

„Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari”, scri în comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale.

În România, conform evidențelor oficiale, existau, la momentul adoptării ordonanței de urgență, un număr de 2.521 de beneficiari ai acestui drept.

Potrivit legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, în prezent, pensionarilor invalizi, veteranilor și văduvelor de război li se acordă o indemnizație după cum urmează:

a)Invalizilor de război

 2.000 lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate;

 1.500 lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate;

 1.200 lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate.

b)Veteranilor de război

 1.000 lei lunar.

c)Văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit

 1.000 lei lunar.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here