Camera Deputaților a adoptat definitiv un proiect de lege care prevede obligativitatea sortării selective a deşeurilor în instituţiile publice și majorarea amenzilor pentru nerespectarea acestor prevederi, suma maximă a sancțiunii fiind de 10.000 de lei.
Proiectul de lege prevede creşterea gradului de informare, de conştientizare şi de educare a elevilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor, prin transferul atribuţiilor privind achiziţionarea şi dotarea unităţilor şcolare cu recipiente pentru colectare selectivă a deşeurilor, de la nivelul conducerii unităţilor publice de învăţământ, către autorităţile locale.
Legea nr. 132/2010 privind colectarea selective a deșeurilor în instituțiile publice – la art. 8 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins: Proiectul de lege scuteşte instituţiile de învăţământ de la această finanţare, responsabilitatea fiind preluată de autoritatea locală.
Amenzile pentru instituții:
„Conducătorii instituţiei cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, nerespectarea de către conducătorul instituţiei publice a următoarelor obligaţii: de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituţiei sau unui terţ şi de a asigura aplicarea colectării selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice pe care o conduce„.
“Sancţionarea cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducătorii instituţiei publice care nu respectă obligaţia de a încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea şi/sau valorificarea acestora”.
“Sancționarea cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care cu nu preiau selectiv deşeurile de la instituţiile publice şi pentru neasigurarea de către operatorul economic autorizat a faptului că instituţia a predat deşeurile sortate selectiv“.
Un amendament adoptat în comisia pentru mediu prevede că finanţarea pentru acest bugetul unităţii administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcţie de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.
Actul normativ adoptat va fi trimis preşedintelui României pentru promulgare, iar legea va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Ai nevoie de Legea nr. 132/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!