Mai mulți parlamentari ai grupului PMP din Senatul României au depus o inițiativă legislativă care ar urma să stabilească data de 15 mai ca fiind Ziua ardelenilor.

Aceștia susțin că data are o însemnătate deosebită pentru ardeleni, deoarece pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie.

”Ziua de 15 mai are o însemnatate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie. Proclamația adoptată la Blaj, formulată în 16 puncte, cerea împăratului Ferdinand I al Austriei desființarea iobagiei, independența națională, independența religioasă, libertatea cuvântului, garda națională, schimbarea Constituției principatului transilvanean, respingerea uniunii forțate a Ardealului la Ungaria. Era un program de maximă concentrare revoluționară, care pretindea, în esență, un statut cu totul autonom pentru națiunea română”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

„Atunci s-a constituit Comitetul Național Român, ca instituție politică care își întemeia autoritatea pe suveranitatea poporului român. Comitetul și-a asumat conducerea politică și militară a revoluției române din Transilvania. În fruntea Comitetului revoluționar au fost aleși următorii fruntași români: episcopii Andrei Șaguna și Ioan Lemeni – președinți, Simion Bărnuțiu și George Barițiu – vicepreședinți și Timotei Cipariu a fost ales ca și secretar”, se mai precizează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanțele României în străinătate, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific și științific.

Art. 1 
Alin. (1) Se instituie ziua de 15 Mai Ziua ardelenilor.
Alin. (2) Sărbătorirea anuală a Zilei Ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile guvernamentale, reprezentanțele României în străinătate, precum și de instituțiilr publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-artistic și științific.

Art.2 
Alin (1) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor prevăzute la art.1 alin. (2), în limita fondurilor disponibile. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here