Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va lansa pe 19 iulie, la ora 10:00, a treia ediţie a programului Start-Up Nation privind dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Daniel Cadariu, într-o conferinţă de presă.

Perioada de înscriere va fi de 30 de zile lucrătoare, până la 1 septembrie ora 20:00, scrie Agerpres. „În această perioadă, toţi cei interesaţi vor avea posibilitatea de a se preînscrie pe platforma ministerului şi precizăm că în data de 18 iulie, în ziua dinaintea lansării, va fi un interval de câteva ore în care platforma nu va funcţiona, întrucât cei de la STS vor face un ultim import de date din bazele de date de la Registrul Comerţului. Este un program extrem de aşteptat din partea mediului de afaceri, am decis să fie primul la care să lucrăm împreună cu colegii de la STS”, a precizat oficialul ministerial.

În afara celor 10.000 de beneficiari prognozaţi ai pilonului de bază, va avea un alt pilon destinat în special celor din diaspora, unde se estimează că vor fi 1.000 de beneficiari. Bugetul total necesar pentru a implementa aceste proiecte este de 2,2 miliarde de lei. În acest moment, există credite de angajament de 500 de milioane de lei şi credite bugetare de 20 de milioane de lei pentru acest program, iar restul de 1,7 miliarde de lei ar urma să vină la rectificare.

Vor fi granturi maxime de 100.000 de lei pentru crearea unui loc de muncă şi de 200.000 de lei pentru crearea a două locuri de muncă. Cofinanţarea este de 5-15% din valoarea eligibilă a proiectului.

„Nu va mai fi punctat numărul de locuri de muncă şi va fi un pachet fix pentru digitalizare de 5.000 de euro. Se vor puncta activităţile cu plus valoare în România, investiţiile în tehnologii noi, inovative, energia verde, digitalizare, pregătirea antreprenorială. Firmele vor avea punctaj suplimentar pentru componenta verde”, a explicat Cadariu.

În caz de egalitate în punctaj, va conta valoarea exactă a procentului investiţiei în echipamente şi abia pe ultimul loc data şi ora înscrierii în program.

Cheltuielile eligibile sunt cele cu achiziţia echipamentelor, vehicule electrice, spaţii de lucru, mijloace de transport, mobilier, birotică, sisteme de protecţie, cheltuielile cu salarii, utilităţi, pachet digital în valoare fixă de 5.000 de euro. Cei din diaspora care vor să participe trebuie să facă dovada rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii.

Potrivit declaraţiilor, ministerul a evoluat rezultatele ediţiilor trecute şi 100% din fondurile alocate s-au întors timp de trei ani în bugetul de stat, prin locurile noi de muncă şi taxele plătite de aceste firme.

Totodată, precizăm că potrivit ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu,
lansarea sesiunii de înscrieri la programul Start-Up Nation 2022, programată pentru data de 19 iulie, ora 10.00, nu este afectată în niciun fel de sesizarea Curții Constituționale asupra Legii de aprobare a ordonanței de urgență 10/2022, care face referire și la SUN.

În urma unor zvonuri lansate pe Facebook, în rândul aplicanților la program, StartupCafe.ro i-a solicitat ministrului să ofere lămuriri oficiale privind eventualele efecte ale sesizării Curții Constituționale de către președintele Iohannis asupra legii menţionate.

„Nu, nu are nicio legătură. Noi am făcut o modificare prin ordonanță de urgență, ordonanță care a ajuns în Parlament, apoi s-a adoptat legea de aprobare a ei, cu amendamente, și (legea) a ajuns la promulgare. Ulterior a fost sesizată Curtea Constituțională. Ordonanța are legătură cu anumite jaloane pe care ministerul trebuie să le îndeplinească prin Planul Național de Redresare și Reziliență și acel test IMM este unul dintre jaloane. În fond noi, prin acea propunere legislativă, nu am făcut altceva decât să aplicăm mot-a-mot PNRR. Nu are niciun efect asupra programului Start-Up Nation” – a spus ministrul Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

Cum a pornit zvonul privind sesizarea CCR și SUN 3

Luni, 11 iulie, unele publicații au relatat că președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea „Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”.

Iohannis NU a atacat Ordonanța de urgență 10/2022 (pentru modificarea și completarea Legii nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii). Iohannis a atacat legea care aprobă, cu modificări, această ordonanță de urgență.

Astfel, legea nu se publică în Monitorul oficial și nu are efecte (cel puțin până la decizia CCR).

În aceste condiții, se aplică în continuare fără probleme OUG 10/2022, care este publicată în Monitorul Oficial  nr. 162 din 17 februarie 2022. Ca tehnică legislativă, ordonanțele de urgență sunt acte normative emise de Guvern, cu putere de lege, care își produc efectele după publicarea în Monitorul oficial și intrarea lor în Parlament, pentru dezbatere și aprobare (sau respingere).

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here