23 Ianuarie, 2020

OFICIAL. Programul “Prima maşină”, publicat în Monitor: Tinerii vor putea să cumpere autoturisme noi cu credite garantate de stat

ACTUALIZAT | Guvernul a aprobat programul prin care tinerii vor putea să cumpere autoturisme noi cu credite garantate de stat. Acesta se numeşte “Prima maşină”, iar actul normativ prin care este reglementat a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi (denumit, pe scurt, “Prima maşină”) a fost adoptat de Executiv în şedinţa din 15 octombrie. Apoi, Ordonanţa de urgenţă nr. 66/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial în 22 octombrie — dată de la care a şi intrat în vigoare.

Conform prezentării (pdf) de pe site-ul Ministerului Economiei (ME), “Prima maşină” este destinat, în principal, tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, însă pot beneficia de program şi persoanele din celelalte categorii de vârstă. Obiectivele programului sunt sprijinirea tinerilor să cumpere maşini noi, stimularea achiziţiei de autoturisme mai puţin poluante şi dezvoltarea producţiei locale de maşini.

Prin program vor putea fi cumpărate maşini noi produse în spaţiul intracomunitar sau provenite din import, care să îndeplinească cel puţin cerinţele minime ale standardului Euro 5. Acestea vor putea fi cumpărate de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea de autoturisme.

Preţul autoturismului va putea fi de până la 50.000 de lei (adică aproximativ 11.000 de euro), plus TVA, iar fiecare beneficiar va putea cumpăra doar unul.

Maşinile noi vor putea fi cumpărate cu un credit garantat de stat în proporţie de cel mult 50%.

Pentru ca o persoană fizică să beneficieze de un credit în cadrul programului, vor trebui îndeplinite cumulativ anumite condiţii. Astfel, beneficiarul trebuie:

- să nu mai fi deţinut în proprietate un alt autoturism nou;

- să nu aibă obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat;

- să nu înregistreze restanţe la plata altor credite bancare.

În ceea ce priveşte impactul programului “Prima maşină”, în nota de fundamentare (pdf) a proiectului de ordonanţă de urgenţă scrie că acesta va încuraja achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau de maşini puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. Creşterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o creştere economică de 0,1%, cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto.

Prin viitoarele norme de aplicare ale Ordonanţei de urgenţă nr. 66/2014 se vor stabili plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale programului, regulile de gestionare a garanţiilor.

Programul va putea fi demarat abia după ce se vor stabili şi normele pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă nr. 66/2014.

NOTĂ: Articolul a fost publicat iniţial în 16 octombrie. Acesta a fost actualizat (şi republicat) astfel încât să conţină informaţiile oficiale din OUG 66/2014.

Surse: OUG 66/2014ME, Guvern | Foto: Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  violeta
  octombrie 17 2014

  Tinerii trebuia să fie informaţi si cât o să plăteasă asigurarea RCA,fiindcă societatile de asigurari îi considera
  ”pericol” pe drumurile patriei si plătesc dublu sau triplu faţă de cât plătesc persoanele peste 35 ani.Pentru tineri trebuia un program de genul “”primul loc de munca…”",fiindcă nu-i angajează nimeni dacă nu au experientă.Cu acest program a incurajat mai degraba scumpirea masinilor,si…. pomana electorala.

  • Răspunde
   gigi
   octombrie 18 2014

   Din pacate ai mare dreptate draga Violeta sant fericit si totodata nefericit ca am trecut de pragul celor 35 de ani .Am scris asta sa inteleaga lumea cine a scris acest comentariu deoarece am fost si eu tanar sofer si am facut multe accidente nu neaparat din vina mea dar cu marele meu teribilism. Sant de acord cu orice propunere de dezvoltare a tarii(desi nu pare) insa daca aceasta lege pe langa dobanda redusa garantata de stat va cuprinde si amendamente precum :autoturism nou ,persoana casatorita, minim un copil ,detinatorul unei locuinte propietate personala, sigur acest credit va fi accesat de tineri responsabili si astfel si societatile de asigurari ar putea sa convina cu statul pentru o reducere a asigurarilor rca si casco pentru acesti fericiti beneficiari ai acestei legi……fara a mai parea un fel de pomana electorala.

Scrie un comentariu