Familiile care au în întreținere cel puțin 3 copii ar putea beneficia de o subvenție de maxim 35.000 de lei pentru achiziționarea uunui autoturism, conform unui proiect legislativ care urmează să fie adoptat de Parlament. Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că este o măsură de stimulare a natalității, dar și de sprijin financiar, datorată necesității achiziționării unor autoturisme noi, mai puțin poluante, de 7 locuri și care să ofere și siguranța dorită: ”Aceasta sumă accesată reprezintă, pe piața romanească, aproximativ 25-30% din prețul de cumpărare a acestor tipuri de autovehicule, cu minim 7 locuri. Considerăm că lipsa unei oferte de finanțare adecvată familiilor numeroase, în ceea ce privește sectorul auto, afectează nivelul de trai al populației”, se mai arată în documentul citat.

Programul “UN AUTOTURISM PENTRU FIECARE FAMILIE”

Art. 1.Se aprobă Programul “UN AUTOTURISM PENTRU FIECARE FAMILIE“, denumit în continuare Programul, ca program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice care au în întreţinere/îngrijire 3 sau mai mulţi copii, la achiziţia unui autoturism nou, prin acordarea unei finanţări nerambursabile de stat, începând cu data de 1 iulie 2020. Finanţarea Programului se realizează în limita fondurilor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul de stat, aprobat conform legii.

Condițiile de acordare a finanțării:

–          Beneficiarul trebuie să fie cetățean român, cu domiciliul în România, care la data solicitării ajutorului are în întreținere/îngrijire trei sau mai mulți copii;

–          Autoturismul cumpărat trebuie achiziționat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor;

–          Beneficiarul nu trebuie să înregistreze obligații de plată restante la buget și să nu aibă datorii la plata creditelor bancare.

Art. 3.Cuantumul finanţării poate fi o sumă fi de maxim 35.000 de lei.

Proiectul nu detaliază cum se va acorda finanțarea de maxim 35.000 de lei, în funcție de valoarea mașinii achiziționate, a numărului de locuri, sau a numărului de copii aflați în întreținere. Dacă vor fi depuse amendamente, acestea vor fi analizate în comisiile de specialitate din Parlament. Proiectul urmează să fie dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional. Dacă va fi adoptat, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va elabora ulterior un ghid de finanțare a programului.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here