Ordinul nr. 218/2022 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2023 va intra în vigoare la 01 ianuarie 2023. Lista interzisă este un standard internaţional obligatoriu care face parte din Programul Mondial Anti-Doping.
Lista este actualizată anual, în urma unui amplu proces de consultare intermediat de WADA. Textul oficial al Listei interzise va fi păstrat de către WADA şi va fi publicat în limbile engleză şi franceză. În cazul oricărei contradicţii între versiunea în limba engleză şi cea în limba franceză, versiunea în limba engleză va prevala.
Mai jos sunt prezentaţi câţiva termeni utilizaţi în prezenta listă cu substanţe şi metode interzise.
Interzisă în competiţie - sub rezerva aprobării de către WADA a unei perioade diferite pentru un anumit sport, perioada în competiţie reprezintă, în principiu, perioada care începe chiar înainte de miezul nopţii (la ora 11.59 p.m.) în ziua de dinaintea unei competiţii în care sportivul este programat să participe, până la sfârşitul competiţiei şi al procesului de recoltare a probelor.
Interzisă permanent - acest lucru înseamnă că substanţa sau metoda este interzisă atât în competiţie, cât şi în afara competiţiei, aşa cum este prevăzut în cod.
Specifică şi nespecifică - conform art. 4.2.2 din Codul Mondial Anti-Doping, "în scopul aplicării articolului 10, toate substanţele interzise vor fi substanţe specifice, cu excepţia cazurilor prevăzute de Lista interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică în Lista interzisă, dacă nu este prevăzută expres ca metodă specifică în Lista interzisă".
În ce priveşte comentariul la articol, "substanţele şi metodele specifice prevăzute la articolul 4.2.2 nu trebuie nicidecum considerate mai puţin importante sau mai puţin periculoase decât alte substanţe sau metode dopante. Mai degrabă, ele sunt pur şi simplu substanţe şi metode care, cel mai probabil, au fost consumate sau utilizate de către un sportiv pentru un alt scop decât sporirea performanţei sportive".
Substanţe de abuz - conform articolului 4.2.3 din cod, substanţele de abuz sunt substanţe care au fost definite ca atare pentru că sunt folosite în mod frecvent în exces în societate, în afara cadrului sportiv. Următoarele substanţe sunt considerate substanţe de abuz: cocaina, diamorfina (heroina), metilendioximetamfetamina (MDMA/"ecstasy"), tetrahidrocanabinol (THC).
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.