Guvernul a aprobat actul normativ inițiat de Ministerul Finanțelor, prin care IMM-urile (întreprinderile mici și mijlocii) vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat, programul IMM Plus.

Scopul actului normativ este de a asigura accesul la finanțare pentru IMM-uri până la 30 iunie 2024, pentru proiectele de investiții și desfășurarea activității curente, în lipsa fondurilor necesare.

Bugetul alocat este de cel mult 12,5 miliarde de lei, iar garanțiile vor fi acordate în limita a 11,1 miliarde de lei, pentru un număr de 11.500 de beneficiari.

Ordonanța de urgență prelungește măsurile de sprijin prevăzute inițial în schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS până la 30 iunie 2024, cu anumite modificări:

  • Se va aplica schema de ajutor de stat IMM PLUS până la 30 iunie 2024, permițând emiterea contractelor de garantare și acordurilor de finanțare de către FNGCIMM, FGCR și FRC până la această dată;
  • Valorile maxime ale ajutoarelor de stat vor fi majorate, de exemplu de la 2 milioane de euro la 2,25 milioane de euro pentru fiecare întreprindere;
  • În cadrul schemei de ajutor de stat, nu vor fi eligibile creditele acordate pentru refinanțarea creditelor de investiții și/sau pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate în cadrul programelor guvernamentale de garantare aprobate prin OUG nr. 110/2017, OUG nr. 24/2022 și prin OUG nr. 99/2022;
  • Valoarea maximă a finanțărilor acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 de lei pentru capitalul de lucru și 10.000.000 de lei pentru creditele de investiții.

Perioada maximă pentru finanțările acordate este de 72 de luni pentru creditele destinate investițiilor, fără opțiune de prelungire. Pentru creditele sau liniile de credit pentru capital de lucru, perioada maximă este de 36 de luni, fără posibilitatea de extindere. În ceea ce privește creditele pentru capital de lucru, în ultimele 12 luni de valabilitate a garanției, se aplică un grafic de rambursare în rate, iar beneficiarul nu poate efectua trageri sau utilizări din credit în această perioadă

Vezi aici OUG 18/2024

Vezi aici alte articole despre credite

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here