Comisia Europeană a adoptat pe 26 mai primul program anual de lucru pentru iniţiativa antifraudă Hercule III.
Pentru anul în curs, va fi disponibilă suma de 13,7 milioane de euro cu scopul de a sprijini statele membre în combaterea fraudei, corupţiei şi a altor activităţi ilegale. Programul va ajuta şi la finanţarea proiectelor specifice de achiziţionare de scanere cu raze X şi alte echipamente tehnice utilizate de autorităţile naţionale pentru a elimina contrabanda şi alte activităţi penale care afectează interesele financiare ale UE.

“Lupta pentru combaterea fraudei şi a corupţiei la nivelul Uniunii Europene trebuie neapărat să se realizeze în parteneriat. Hercule III semnifică faptul că statelor membre li se va oferi un suport financiar semnificativ pentru depistarea fraudelor şi protecţia banilor contribuabililor”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul European pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, citat în comunicatul de presă pe această temă.

Mulţumită programului de lucru adoptat, multe proiecte antifraudă pot începe să fie puse în practică.

O noutate importantă pe care o aduce Hercule III este aceea că statele membre pot aplica pentru o finanţare mai consistentă. Statele membre pot aplica pentru o finanţare care ajunge la 80% din costurile totale. Sunt eligibile acţiuni care întăresc capacitatea tehnică şi operaţională a vămilor şi a autorităţilor care pun în aplicare legea. În cazuri excepţionale şi justificate corespunzător, finanţarea poate fi majorată până la 90%.

Bugetul pentru acţiuni de Asistenţă Tehnică pentru 2014 ajunge la 10,3 milioane de euro şi va fi utilizat pentru a sprijini autorităţile naţionale să achiziţioneze echipamente pentru investigaţii, scanere cu raze X şi calculatoare pentru sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare. Comisia va plăti şi pentru accesul la baze de date specializate, pentru a fi utilizate anonim de către statele membre, vămi şi autorităţi fiscale. Acest ajutor este important în contextul luptei împotriva contrabandei cu ţigări, care cauzează pierderi anuale de aproximativ 10 miliarde de euro pentru UE şi statele membre.

Aproximativ 3,4 milioane de euro din Programul Hercule III vor fi cheltuite pe activităţi de training, seminarii şi conferinţe. Activităţile de formare vor fi organizate pentru personalul operaţional din statele membre, vămi, poliţie, cu scopul de a-şi îmbunătăţi abilităţile în criminalistică digitală şi pentru a le permite să-şi împărtăşească cele mai bune practici din domeniu. Seminariile, studiile şi conferinţele vor facilita schimbul de informaţii dintre experţii legali şi academicieni cu privire la practicile legale din lupta contra fraudei şi corupţiei.

Paşii următori

Comisia va publica anunţuri privind cererile de proiecte, pentru a invita vămile, autorităţile fiscale, universităţile şi experţii legali să aplice pentru finanţare.

(P) Află informaţii despre toate obligaţiile fiscale ale anului 2014 şi descarcă formularele necesare din Calendarul fiscal Lege5! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here