Programul guvernamental intitulat „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost creat cu scopul de a încuraja populația să economisească pentru copiii cetățeni români sub vârsta de 18 ani.

Această inițiativă, în desfășurare de patru ani, facilitează deschiderea unui cont special de economisire denumit „cont individual de economii Junior Centenar”. Până în prezent, au fost deschise aproape 5 milioane de astfel de conturi de economisire.

Conform OUG 104/2018,  principalul avantaj al acestui sistem de economisire este că titularii de cont beneficiază de o primă anuală de stat de 600 de lei, până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în acel an în cont să fie de cel puțin 1.200 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an la soldul contului, cu excepția sumelor care reprezintă prima de stat.

Dacă, la sfârșitul anului, suma depusă în acel an este mai mică de 1.200 lei, titularul contului nu primește prima de stat, însă se aplică dobânda pentru soldul contului.

Prima de stat este acumulată la finalul fiecărui an de economisire, cu excepția anului în care titularul împlinește 18 ani, și este plasată în contul individual de economii Junior Centenar la expirarea depozitului, combinând toți anii cu depuneri. Dobânda este calculată și plătită la scadența depozitului, când titularul contului împlinește 18 ani.

Până în prezent, au fost deschise aproape 5 milioane de conturi Junior Centenar, iar suma totală depusă în aceste conturi a fost de aproximativ 447 milioane de lei. Din totalul sumei, aproape 230 milioane de lei au fost depuse de reprezentanții legali ai titularului contului sau de alte persoane, iar restul reprezintă contribuția statului.

Vezi aici OUG 104/2018

Vezi aici alte articole despre growth

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here