Comisia Europeană se confruntă cu necesitatea urgentă de a înainta o propunere bugetară pentru a se asigura că Programul Erasmus dedicat studenţilor şi Fondul Social European să poată continua fluxurile financiare aferente granturilor.

Purtătorul de cuvânt al CE pe probleme bugetare şi de programare financiară, Patrizio Fiorilli, a declarat că CE urmează să propună o suplimentare a alocării bugetare pentru a „evita o secare a fondurilor”.  Fiorilli a explicat, însă, că beneficiarii Erasmus nu vor avea de suferit din cauza crizei fluxurilor financiare, arătând că toate plăţile către studenţi pentru perioada ianuarie – septembrie au fost deja efectuate şi, de asemenea, şi 70% din plăţile pentru perioada septembrie-decembrie.

De la lansarea sa, în 1987, Programul Erasmus a finanţat schimburi anuale pentru mai mult de 2,2 milioane de studenţi, având la dispoziţie un buget de 450 milioane euro.

Programul Erasmus se numără printre proiectele UE aflate în risc de faliment, dar nu este singurul. Potrivit lui Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei bugetare a Parlamentului European, acest program, precum şi programele destinate cercetării şi inovării vor intra într-o criză de cash-flow în câteva săptămâni.
Europarlamentarul francez a mai declarat şi faptul că situaţia FSE la nivelul UE nu ar fi foarte bună la acest moment: “Fondul Social European este insolvent de la începutul lunii şi nu se mai pot face rambursări statelor membre”.

Suplimentarea bugetului presupune sprijin din partea Parlamentului European, precum şi acordul autorităţilor naţionale contributoare. Solicitările survin într-un moment dificil, în care statele membre intenţionează să să se pronunţe pentru reducerea bugetului UE în 2013, deşi parlamentarii europeni speră să preîntâmpine această perspectivă.

Intenţiile de reduceri bugetare vin în contradicţie cu declaraţiile oficiale ale statelor membre în sprijinul programelor menite să reducă şomajul în rândul tinerilor şi să sprijine coeziunea socială.

EU Observer apreciază că cele mai multe guverne din ţările comunitare se pronunţă pentru o creştere bugetară limitată la 2,79%, în timp ce un grup de şapte ţări – printre care Germania, Franţa, şi Marea Britanie – cer îngheţarea cheltuielilor bugetare comunitare.

În reuniunea plenară care va avea loc la Strasbourg, peste trei săptămâni, Parlamentul European va lua o decizie finală asupra dosarului bugetar pentru 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here