Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică Ghidul de finanţare al programului derulat prin Administraţia Fondului de Mediu pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a maşinilor 100% electrice.
Față de programul din 2019, Ghidul actual dă posibilitatea înscrierii și oraşelor turistice din ţară, dar şi localităţilor din zonele metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ, nu doar a municipiilor, așa cum s-a stabilit anul trecut.
Potrivit Ministerului Mediului, bugerul alocat este de 96.000.000 lei şi va permite montarea a până la o mie de puncte de încărcare pe teritoriul ţării noastre.
Ghidul prevede un cuantum al finanţării de 90% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi. Astfel, municipiile, altele decât cele reşedinţă de judeţ, şi localităţile declarate staţiuni turistice de interes naţional vor putea obţine maximum 1,5 milioane de lei pentru instalarea staţiilor de încărcare. De asemenea, localităţile din zonele metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ pot accesa cel mult un milion de lei.
Potrivit proiectului, suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 de lei.
Datele oficiale arată că până acum, în ţara noastră, au aplicat 38 de municipii din ţară. Cele 38 de oraşe vor construi 291 de staţii de reîncărcare rapidă, cu peste 600 de puncte de încărcare.
Până în prezent au fost aprobate finanţările pentru 19 oraşe, respectiv pentru 142 de staţii cu 302 puncte de încărcare. Oraşele care au aprobat finanţările sunt: Zalău, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Târgu Mureş, Oradea, Baia Mare, Focşani, Satu Mare, Reşiţa, Giurgiu, Călăraşi, Slatina, Timişoara, Alba Iulia, Suceava, Galaţi, Braşov şi Deva.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.