Numărul pașapoartelor eliberate în ultimele zile s-a dublat, de la 6.000-7.000 de documente de călătorie, la peste 12.000 de pașapoarte. Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri de prelungire a programului Serviciilor de pașapoarte București și Ilfov, pentru perioada 23 iulie – 31 august, în zilele de luni, marţi şi miercuri instituţiile funcţionând până la ora 18:30, iar în zilele de joi şi vineri acestea fiind deschise până la ora 16:30

În plus, tot pentru București și Ilfov, unde cererile sunt cele mai numeroase, autoritățile au mutat structurile de pașapoarte în două centre comerciale Plaza România și ParkLake, sedii noi, care oferă condiții decente și spații de așteptare pentru cetățeni. Astfel, la cele 42 de ghișee, timpul mediu de procesare al unei cereri este de 7 minute la oricare dintre cele două sedii. Pentru persoanele care își fac programare online, pe site-ul www.epasapoarte.ro, timpul de așteptare este zero.

Reamintim că, începând cu data de 20 iulie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 133/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Cea mai importantă prevedere este creșterea valabilității pașaportului simplu electronic pentru persoanele de peste 18 ani, de la 5 la 10 ani.

pasapoarte iulie 2018

De asemenea, s-au schimbat condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar. Acesta se va elibera doar în situații obiective, în baza unor documente care justifică urgența deplasării, din motive familiale, de sănătate sau profesionale, care nu permit așteptarea timpului necesar pentru eliberarea unui pașaport electronic. În astfel de cazuri, termenul de soluţionare a cererii de eliberare a documentului de călătorie temporar este de cel mult 3 zile lucrătoare.

Cetățenii care nu doresc un pașaport simplu electronic sau nu pot prezenta documentele care să justifice urgența deplasării, vor primi pașaport temporar în termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.

Taxele sunt:

  • 258 lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
  • 234 lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani
  • pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Plata taxei pentru obținerea pașaportului se poate face online, în sistem internet banking, prin mandat poștal sau în numerar, la Trezorerie și la casieriile unităților CEC BANK, fără niciun fel de commision.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here