Guvernul a examinat proiectul de ordonanță de urgență care vizează aprobarea Programului național de investiții în infrastructura spitalelor. Acest program, care va avea o finanțare de 13,25 miliarde de lei, va fi implementat în intervalul 2024 – 2030.

Scopul acestui act normativ este să stabilească măsurile necesare pentru instituirea unui cadru legal care să permită potențialilor beneficiari să promoveze proiecte de investiții prin intermediul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești. Acest lucru va facilita accesul populației la servicii medicale esențiale, îmbunătățirea calității vieții și atingerea standardelor europene.

Suma maximă alocată unui proiect finanțat din acest Program este:

  • 2 miliarde de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgență și spitale mono-specialitate;
  • 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;
  • 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.

Beneficiarii acestui Program includ:

  • unitățile administrative-teritoriale;
  • unitățile sanitare publice subordonate/incluse în instituțiile publice centrale;
  • unitățile sanitare publice precum spitalele orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență. Finanțarea poate fi obținută și în cadrul unor parteneriate între autoritățile/instituțiile publice locale și unitățile sanitare publice;
  • parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale, care administrează de drept și vor pune la dispoziția parteneriatului terenuri şi clădiri în vederea realizării proiectului şi unitățile sanitare publice.

Programul de investiții în infrastructura spitalelor poate viza construirea de noi clădiri și dotări, lucrări de modernizare/reabilitare și dotări, extinderea construcțiilor existente, inclusiv conectarea la clădiri existente și adoptarea de tehnologii pentru digitalizare și utilizarea energiei verzi.

Finanțarea Programului va fi asigurată din surse naționale și internaționale, iar detalii suplimentare vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Beneficiarii pot depune cereri de finanțare în decurs de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru implementarea Programului.

Vezi aici acte relevante despre Investitii Spitale

Vezi aici alte articole despre investitii in spitale

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here