Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a realizat un raport conform căruia China va devansa Statele Unite ale Americii în calitatea de cea mai mare economie a lumii în 2016. Prognozele realizate de OCDE arată că Republica Populară Chineză este pe cale să înregistreze cel de al patrulea deceniu consecutiv de creştere economică rapidă.

După ce anul trecut a înregistrat o creştere de 7,8%, cel mai mic avans din ultimii 10 ani, economia chineză îşi va reveni în acest an cu o creştere de 8,5%, urmată de o creştere de 8,9% anul viitor, susţine OCDE. Potrivit organizaţiei, China va înregistra o creştere per capita de 8% în actualul deceniu, cu condiţia ca autorităţile de la Beijing să implementeze o serie de reforme economice, financiare şi de reglementare. 

„Există în continuare loc pentru recuperarea decalajului în China. Recentele simulări ale OCDE sugerează că China poate menţine un ritm ridicat de creştere economică în actualul deceniu, de 8% în medie”, se arată în raportul OCDE. 

OCDE estimează că economia chineză va fi la fel de mare ca şi economia americană în 2016, evaluată în termeni de paritatea puterii de cumpărare, care ţine cont de diferenţele de preţuri dintre ţări. 

Printre reformele recomandate, OCDE atrage în special atenţia asupra urbanizării, apreciind că guvernul chinez trebuie să se concentreze pe construirea de oraşe mai productive. Chiar dacă oraşele chineze au crescut rapid, gradul de urbanizare este de 52,6%, mult sub cel al ţărilor cu un nivel similar de dezvoltare.

În plus, problema transportului a devenit una severă în condiţiile în care la Beijing timpul necesar navetei este de 79 de minute, dublu faţă de media din OCDE. 

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here