ACTUALIZARE (28 apr): Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern în şedinţa din 23 aprilie şi publicată în Monitorul Oficial două zile mai târziu. Mai multe informaţii despre OUG nr. 19/2014 găsiţi în acest articol.
__________

Firmele care investesc profitul în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice ar putea fi scutite de impozitul datorat pentru acesta, conform unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor (MFP).

Echipamentele tehnologice vizate sunt maşinile, utilajele şi instalaţiile de lucru folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile.
Profitul investit reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei. Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă, este precizat în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Scutirea se va aplica, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, luându-se în considerare profitul contabil înregistrat începând din 1 iulie şi investit în echipamentele tehnologice produse şi/sau achiziţionate după 1 iulie.
Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea, se arată în proiect.
Propunerea de act normativ vine şi cu precizări referitoare la contribuabilii care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi care devin apoi plătitori de impozit pe profit. Astfel, în acest caz, pentru scutire se va lua în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit în echipamentele tehnologice produse şi/sau achiziţionate începând cu trimestrul în care aceştia devin plătitori de impozit pe profit.
Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar, mai este precizat în proiect.
Referitor la echipamentele tehnologice care se vor realiza timp de mai mulţi ani consecutivi, proiectul prevede că scutirea se va acorda pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv.
Scutirea se va aplica doar pentru echipamentele tehnologice noi, iar contribuabilii vor fi obligaţi să le păstreze în patrimoniu cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora.
Prevederile ordonanţei de urgenţă urmează să se aplice din 1 iulie 2014, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit urmează să se aplice până în 31 decembrie 2015.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea art. 19^2 din Codul fiscal poate fi consultat integral AICI (DOC).
Sursa: MFP | Foto: FreeImages.com

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here