Guvernul a adoptat ordonanța de urgență cu privire la primele anuale pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ. Profesorii și personalul administrativ vor primi bani în plus

Ordonanţa de urgenţă 87/2023 modifică şi completează OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, „peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 lei pentru personalul administrativ din educaţie”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Acesta a precizat și că această așa-numită primă de carieră profesională se va acorda până la sfarșitul anului și este prevăzută pentru o perioadă de patru ani.

Mai precis, profesorii vor primi o primă de carieră didactică, în valoare de 1.500 lei, ce are ca scop „susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”.

Prima de carieră didactică se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Banii vor fi acordați cadrelor didactice într-o singură tranșă, în luna octombrie a acestui an, și vor putea fi utilizați în anul școlar 2023 – 2024.

În schimb, personalul nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională, în limita sumei de 500 lei/an şcolar, pentru a susține desfășurarea activităților educaționale ce au loc în unitățile de învățământ de stat.

Prima va fi acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii educaţionale.

Alocarea banilor necesari – 90 de milioane de lei – pentru acordarea primelor de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum și a primelor de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, apare în HG 921/2023, care este deja în vigoare.

Vezi aici OUG 87/2023

Vezi aici OUG nr. 58/2023

Vezi aici HG 921/2023

Vezi aici articole relevante despre eucație, personal didactic și nedidactic

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here