Comercianții ar putea fi obligați să expună produsele din Republica Moldova alături de cele românești, separat, pe rafturi distincte, altfel ar putea fi sancționați, conform unei inițiative parlamentare depuse la Senat.

Proiectul de modificare a Legii nr. 321/2009 este argumentat de inițiatori prin faptul că în anul centenar, “am putea crea acest proiect de țară”, în condițiile în care economia României este de patru ori mai puternică decât cea a Moldovei, țară în care opt din zece locuitori sunt de etnie română.

Propunerea amendează Legea privind comercializarea produselor alimentare și propune definirea produsele alimentare moldovenești alături de cele românești. Astfel, se instituie obligația comerciantului de a acorda spații distincte de expunere și vânzare a produselor alimentare moldovenești, sub sancțiune contravențională, similar cu obligația privind produsele românești.

La art. 2, alin (2), după pct. 6 se introduce punctul 61 cu următorul cuprins:

Produs moldovenesc – produs obținut pe teritoriul Republicii Moldova din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din Republica Moldova.”

Art. 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Comerciantul este obligat să acorde spații distincte de expunere și vânzare produselor românești, respectiv moldovenești, în condițiile legii.”

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, dar ca să modifice legea trebuie adoptată de plenul Camerei Deputațâilor, după dezbaterile din comisiile de specialitate ale acestei camere.

Ai nevoie de Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here