Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Guvern, producătorii agricoli vor primi ajutoare de stat în valoare totală de aproximativ 779 milioane de lei, adică circa 200 de milioane de euro pentru perioada 2011-2012.

Cea mai mare parte a alocării aprobate se referă la ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, şi anume, 380 milioane lei din cele 779 milioane lei aprobate de Guvern.

Şeful Guvernului a menţionat că alocarea acestor bani reprezintă un element direct şi pragmatic de susţinere a acestui sector, prin contribuţia bugetului de stat.

Care este modul de alocare al ajutoarelor de stat ?

Ajutoarele se acordă crescătorilor de păsări şi porcine pentru realizarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte bunăstarea şi protecţia animalelor – suma de 350 de milioane de lei – şi pentru activităţile de ecarisaj – suma de 5,815 milioane de lei.

De asemenea, vor fi acordate ajutoare de stat pentru motorina utilizată în agricultură – suma de 380,995 milioane de lei – precum şi plata primelor de asigurare – 42,549 milioane de lei – pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine.

Plăţile vor începe după data de 16 octombrie 2011 şi se vor încheia în decembrie 2012, în funcţie de categoria producătorilor agricoli beneficiari ai acestor ajutoare de stat.

În acelaşi timp, primul-ministru a precizat că există resursele financiare pentru a asigura diversele categorii de plăţi pentru susţinerea fermierilor şi agriculturii. În acest sens, tot din data de 16 octombrie vor începe şi plăţile pentru suprafaţă, adică avansurile din bani europeni, în valoare de 42 de euro pe hectar. Plăţile directe, adică diferenţa până la 172 de euro pe hectar (130 de euro pe hectar), vor fi făcute începând cu luna decembrie a.c..

Totalul sumei care va reprezenta plata avansului pentru agricultori va fi de 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi plătită sub forma plăţilor directe, din bani europeni, va reprezenta 900 de milioane de euro – mai mult cu 200 de milioane de euro faţă de anul 2010 – la care se adaugă suma de 500 de milioane de euro din fonduri naţionale.

Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 9,4 milioane de hectare, urmând ca 1,08 milioane de agricultori să beneficiaze de acest sprijin.
Nu în ultimul

rând, potrivit comunicatului de presă, vor fi acordate unele forme de sprijin pe Axa II, pentru zonele de munte, zonele defavorizate şi măsuri de agromediu, în sumă de 420 de milioane de euro. Din această sumă, 82%, reprezentând 340 de milioane de euro, reprezintă fonduri europene, iar 18%, adică 80 de milioane de euro, reprezintă cofinanţarea naţională.

Sursa: Guvernul României (http://www.gov.ro/ )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here