Procurorul general al României vrea în CSAT

Marilena Nedelcu
24 februarie 2016 2 min read
Ministerul Public a trimis Ministerului Justiţiei propunerea de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în sensul includerii ca membru de drept al acestei instituții și a procurorului general...

Ministerul Public a trimis Ministerului Justiţiei propunerea de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în sensul includerii ca membru de drept al acestei instituții și a procurorului general. 

Legea prevede, în acest moment, ca din CSAT să facă parte şeful statului, ca preşedinte, premierul ca vicepreşedinte şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, ca membri.

Procurorul general consideră că motivul includerii sale în forul suprem de apărare este unul legitim şi necesar.

S-a considerat că participarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în CSAT, în calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta în fapt același argument constituțional – a participării unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecătorească) în actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executivă) - ca manifestare a echilibrului puterilor în stat și fără a încălca principiul separației suple a puterilor.”

De asemenea, ministerul Public susţine că rolul său în apărarea şi securitatea naţională este fundamental, atât operativ, cât şi proiectiv, astfel că participarea la şedinţele CSAT este necesară.

Ministerul Justiţiei va înainta propunerea Parlamentului, care va dezbate şi vota iniţiativa. În acest moment, postul de procuror general al României este asigurat interimar de procurorul general adjunct, Bogdan Licu, după ce Tiberiu Niţu şi-a dat demisia în urma implicării sale într-un dosar al DNA, privind coloanele oficiale ilegale.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b