21 August, 2017

Procurorii şi judecătorii vor preda elevilor educaţie juridică

Elevii cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani vor lua lecţii despre legislaţie, principii juridice şi drepturi civice de la procurori şi judecători.

Această iniţiativă este subiectul unui protocol semnat în 31 octombrie între ministrul educaţiei naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu.

Educaţia juridică va consta în informaţii despre drepturile omului, procesul legislativ şi organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar şi a procedurilor judiciare.

De asemenea, elevii vor vizita instanţele şi parchetele şi vor putea participa la concursuri cu teme juridice sau la mese rotunde.

Instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învăţământul preuniversitar în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice. Semnatarii îşi propun ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Activitatea pacticienilor dreptului va fi realizată în mod voluntar şi neremunerat.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

 • Răspunde
  IONEL
  decembrie 30 2015

  Privitor la sentintele castigate pe dobanzi, pe care scolile au refuzat sa le execute de buna voie, am executat silit 6 astfel de sentinte (pe dobanzii).
  Pana in prezent am recuperat in totalitate si avansul achitat pentru cheltuielile de executare silita
  Ordinul (verbal) de a nu se calcula si achita dobanziile este transmis de dl. PAUNICA MIHAI din cadrul Ministerului Educatiei, catre I.S.J.uri.
  Bineinteles ca ISJ -urile au impus contabililor sa nu calculeze si sa achite aceste dobanzi.
  Eu am transmis scolilor executate silit sa impute cheltuielile de executare silita I.S.J-ului si dlui Paunica Mihai

Scrie un comentariu