Începând de ieri, 1 ianuarie 2015, se aplică un nou termen pentru comunicarea proceselor-verbale de constatare a contravenţiei, acesta fiind crescut de la o lună, la două luni. Modificarea a fost reglementată prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 78/2015.

Astfel, noile reglementări din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor majorează, de la o lună la două luni, termenul:

  • de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei;
  • de prescripţie a executării sancţiunilor contravenţionale, în situaţia în care procesul-verbal nu este comunicat contravenientului.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OG nr. 5/2015 la OG nr. 2/2001 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

termen

Sursa foto: Lege5.ro

Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, iar în cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în intervalul de timp mai sus-menţionat.

Potrivit notei de fundamentare a OG nr. 5/2015, dublarea acestui termen nu este de natură a aduce atingere drepturilor contravenientului, acestea fiind exercitate de la data comunicării.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here