Asociațiile de proprietari vor putea da în judecată locatarii care nu își plătesc dările după doar 45 de zile, dacă propunerea legislativă privind modificarea şi completarea art.50 din Legea nr. 230/2007 va fi votată. Proiectul abia a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Neplata cotelor de contribuție la cheltuielile curente duce la blocarea administrării întregului imobil, susțin asociațiile de proprietari, care vor să dea mai reped în judecată proprietarii rău-platnici. La cererea acestora, parlamentarii au inițiat proiectul legislativ care prevede ca această perioadă să fie de 45 de zile: “Considerăm că este un termen rezonabil, atât pentru proprietar, cât și pentru asociațiile de proprietari, care se confruntă adesea cu acumulări de restanțe care afectează buna organizare, traiul și confortul tuturor locatarilor.”

De asemenea, proiectul mai prevede o modificare a legii, referitoare la încetarea procesului intentat rău-platnicului. Dacă normele în vigoare prevăd ca după achitarea unei părți a debitului, instanța să poată dispune încetarea acțiunii, schimbarea propusă este ca procesul să se suspende doar dacă proprietarul plătește întreg debitul.

Art. 50 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 45 de zile de la termenul stabilit.

(2) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru.

(3) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pus în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.

(4) Instanța de judecată va suspenda cauza numai după efectuarea plății debitelor în integralitate de către proprietar.”

Inițiativa legislativă nu are încă avizul Consiliului Legislativ sau al Guvernului, ea fiind pusă în dezbatere publică în această săptămână.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. buna ziua , ce posibilitati avem cu niste consumatori rau platnici intr-un cartier mai mic ,consuma apa , canalizare ,nu au asociatie ,nu stiu ce sa mai fac cu ei, asta nu este furt de servicii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here