Parlamentarii propun modificarea Legii cetățeniei pentru românii care și-au pierdut cetățenia din motive neimputabile lor, mai ales în timpul regimului comunist.

Mai exact, unii români au fost nevoiți să părăsească țara ca urmare a abuzurilor și presiunilor regimului, urmând ca după ce au plecat din România să fie obligați să renunțe la cetățenia română.

Legislația actuală face referire la redobândirea cetățeniei pentru persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor. Cât privește descendenții acestora până la gradul III, actul normativ trebuie modificat cu o procedură simplificată a recuperării cetățeniei, doar în baza unei cereri, fără obligativitatea depunerii jurământului, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Legea cetățeniei române nr. 21/1991

După art. 11 se introduce un nou articol, art. 11¹, cu următorul cuprins:

“(1) Persoanele care au fost cetățeni români, dar au renunțat la cetățenia română până în decembrie 1989, ca urmare a presiunilor și abuzurilor regimului comunist, pot recupera, la cerere, cetățenia română, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) și e).

(2) Cererea simplă trebuie însoțită doar de un document de identitate emis de statul român, iar în termen de 90 de zile cel mult, persoana respectivă trebuie să primească un răspuns de la Comisia pentru cetățenie. Dacă sunt îndeplinite condițiile pentru recuperarea cetățeniei române, Comisia va elibera certificatul de cetățenie română în 2 exemplare, ambele având elemente de siguranță și fotografii ale titularului”.

Românii din străinătate nici nu trebuie să se deplaseze pentru această cerere:

“(4) Pentru persoana care a obținut cetățenia română în condițiile alin. (1), cu menținerea domiciliului în străinătate, certificatul de cetățenie română va fi eliberat de șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din țara în care domiciliază”.

Art. 34, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(2)    Prin derogare de la prevederile alin. (1), redobândirea cetățeniei române potrivit art. 10 alin. (2) și art. 11, precum și recuperarea cetățeniei române potrivit art. 11¹ sunt scutite de plata taxelor prevăzute de lege”.

Sursa: Senat

Ai nevoie de Legea nr. 21/1991? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here