O inițiativă legislativă pusă în dezbatere publică la Senat prevede mai multe modificări referitoare la votul prin corespondență, pentru diaspora, dar și schimbarea termenelor de depunere a candidaturilor în cazul alegrilor prezidențiale.
Conform actului normativ inițiat, înscrierea în Registrul electoral pentru opțiunea de a vota prin corespondență se face în baza unei simple cereri pe care cetățeanul o depune personal sau prin poștă la misiunea diplomatică ori oficiul consular. Cererea poate fi depusă cel târziu la data de 1 ianuarie a anului în care sunt organziate alegeri pentru președinte, solicitarea urmând a fi procesată și verificată în țară, de Autoritatea Electorală Permanentă. Solicitarea de vot prin corespondență rămâne valabilă atâta timp cât cetățeanul român respectiv nu face o cerere cu o altă opțiune de vot.
Practic, inițiativa elimină obligația de a completa declarațiile pe propria răspundere, deoarece statul român are obligația de a verifica datele personale înscrise.
Art. 461 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României
“(3) Alegătorul care a optat pentru votul prin corespondență și care nu este înscris în Registrul electoral își poate exercita dreptul de vot numai în secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.”
Actul normativ prevede înființarea birourilor electorale pentru votul prin corespondență, fiecare la câte 10.000 de alegători înscriși. De asemenea, sunt amendamente care privesc termenele de depunere a candidaturilor la șefia statului, termenele de anunțare a datei alegerilor, acreditarea persoanelor la birourile electorale și lista contravențiilor.
La art. 5, teza a doua a alin. (1) va avea următorul cuprins:
“(1) Cu cel puțin 90 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.”
Alin. (1) al art. 27 se modifică și va avea următorul cuprins:
“(1) Propunerile de candidați pentru alegerea președintelui României se depun la Biroul Electoral Central, până cel mai târziu cu 60 de zile înainte de data alegerilor.”
Proiectul legislativ așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ și apoi va intra la votul din Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!