Potrivit art. 79 din Codul fiscal, salariații au dreptul să dispună asupra unei sume din impozitul pe venit pentru a o transfera la entități non-profit, unități de cult sau burse private. 

Procentul diferă în funcție de calitatea beneficiarului, astfel:

a) O cotă de 2% pentru entități non-profit autorizate, unități de cult, respectiv burse private;

b) O cotă de 3,5% pentru entități non-profit și unități de cult, ce sunt furnizori de servicii sociale acreditate și înregistrează cel puțin un serviciu social licențiat.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv Ordinul ANAF nr. 50/2019, reglementează procedura direcționării acestor sume și adoptă noul formular al declarației 230 Cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri din salarii și din pensii. 

Termenul până la care poate fi depusă declarația este data de 15 martie 2019, pentru impozitul pe venit aferent anului 2018. Salariații și, după caz, pensionarii la care s-a reținut impozit pe venit, pot depune declarația astfel:

a) Personal, la registratura organului fiscal;

b) Prin poștă;

c) Transmitere electronică;

d) Bneficiarul transferului – entitatea fără scop patrimonial sau entitatea de cult poate depune formularul sub rezerva unei verificări. 

Notă: în cazul în care beneficiarul transferului de sume depune Declarația 230 în numele salariaților/pensionarilor ce efectuează transferul, organul fiscal va notifica salariații/pensionarii pentru confirmarea acordului.

Virarea sumelor se realizează în maxim 90 de zile de la data depunerii cererii. 

Desigur, se impune ca persoanele ce depun aceste declarații să cunoască și să completeze corect datele de identificare ale beneficiarilor, contul IBAN al acestora, etc. Autoritatea fiscală stabilește suma. 

De reținut:

  • Contribuabilul poate să direcționeze această sumă la mai mulți beneficiari, caz în care va completa o anexa la declarație;
  • În cazul burselor private, există o procedură de verificare documentară, având în vedere faptul că sunt destul de rare situațiile în care o persoană fizică acordă burse private.
  • Există o procedură de recuperare a sumelor transferate în mod necuvenit.

Ai nevoie de Ordinul ANAF nr. 50/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here