Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului va intra în vigoare la 26 noiembrie 2022.
Legea reglementează procedura de înregistrare în registrul comerţului pe baza controlului registratorului de registrul comerţului sau, după caz, în baza hotărârii instanţei judecătoreşti, statutul registratorului de registrul comerţului, denumit în continuare registrator dar şi modul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, denumit în continuare ONRC, şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, denumite în continuare oficiile registrului comerţului.
Înregistrarea în registrul comerţului se face în baza încheierii registratorului prin care se soluţionează cererile de înregistrare sau, după caz, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive ori, acolo unde legea prevede, a unei hotărâri executorii. În cazul în care înregistrarea se dispune prin hotărâre judecătorească, aceasta se poate realiza şi în baza actului procedural care redă dispozitivul hotărârii judecătoreşti.
Registrul comerţului este ţinut de ONRC, în sistem informatic, iar înregistrarea în registrul comerţului şi în alte registre ţinute de ONRC se efectuează electronic.
Registrul comerţului este structurat pe următoarele categorii de registre:
a) un registru pentru înregistrarea societăţilor, companiilor naţionale, societăţilor naţionale, regiilor autonome, grupurilor de interes economic, societăţilor europene, grupurilor europene de interes economic, a altor persoane juridice expres prevăzute de lege, cu sediul principal în România, a sucursalelor acestora şi, după caz, a sucursalelor persoanelor juridice cu sediul principal în străinătate;
b) un registru pentru înregistrarea societăţilor cooperative şi societăţilor cooperative europene cu sediul principal în România, a sucursalelor acestora şi, după caz, a sucursalelor societăţilor cooperative sau societăţilor cooperative europene cu sediul principal în străinătate;
c) un registru pentru înregistrarea persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, cu sediul profesional şi, după caz, puncte de lucru în România.
Fiecare profesionist înregistrat în registrul comerţului va purta un număr de ordine din registrul comerţului, începând de la numărul 1 în fiecare an, acordat la nivel naţional din Registrul central al comerţului. Modul de ţinere a registrelor, de efectuare a înregistrărilor, de prestare a serviciilor de către ONRC şi oficiile registrului comerţului se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei.
numirea în funcţia de registrator de registrul comerţului se face cu respectarea procedurii de desfăşurare a examenului/concursului, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta lege.
Concursul sau examenul pentru numirea în funcţia de registrator de registrul comerţului constă în două probe:
a) proba de interviu;
b) proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor juridice.
Anunţul de concurs/examen pentru ocuparea funcţiei se publică pe pagina de internet a ONRC cu cel puţin 45 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea interviului. În situaţia în care se modifică data şi locul desfăşurării concursului/examenului, se va publica un nou anunţ, prin aceleaşi mijloace, cu minimum 5 zile înainte de data fixată pentru susţinerea primei probe.
Cererea pentru înscrierea la concurs/examen, împreună cu documentele ce atestă îndeplinirea condiţiilor de înscriere la concurs/examen, se depun cel mai târziu cu 8 zile înainte de data stabilită pentru susţinerea probei de interviu la departamentul de resurse umane din cadrul ONRC sau al oficiilor registrului comerţului.
Comisia de organizare verifică existenţa documentelor din dosarele candidaţilor ce atestă îndeplinirea condiţiilor pentru înscrierea la concurs/examen şi întocmeşte tabelul candidaţilor, pe care îl publică pe pagina de internet a ONRC cel mai târziu cu 5 zile înainte de data probei de interviu.
În termen de 24 de ore de la data publicării tabelului candidaţilor, aceştia pot formula contestaţie, care se transmite ONRC, inclusiv prin fax sau e-mail. Contestaţiile vor fi soluţionate de comisia de soluţionare a contestaţiilor, iar rezultatele vor fi publicate în termen de 24 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.