Calitatea de debitor în procedura insolvenţei se poate transmite, ca urmare a decesului debitorului, în condiţiile prevăzute prin reguli speciale instituite de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Apărută în Monitorul oficial nr. 464 din 26 iunie 2015, legea va intra în vigoare la şase luni de la data publicării.
Legea distinge două situaţii posibile, în funcţie de data data decesului şi data cererii de deschidere a insolvenţei.
Într-o primă situaţie, se presupune că decesul debitorului are loc înainte de deschiderea unei proceduri de insolvenţă. Dacă debitorul formulează o cerere de deschidere sau de de aplicare a unei proceduri de insolvenţă, dar, înainte de soluţionarea acesteia, debitorul decedează, comisia de insolvenţă emite o decizie, prin care se desesizează de cerere, sau, după caz, instanţa, luând act de decesul debitorului, dispune, prin hotărâre definitivă, închiderea dosarului.
Dacă debitorul decedează după aprobarea sau confirmarea unui plan de rambursare a datoriilor, moştenitorii legali şi legatarii cu titlu universal pot continua executarea acestuia, dacă toţi creditorii sunt de acord; în acest caz moştenitorii sunt ţinuţi de obligaţiile asumate de debitorul defunct prin planul de rambursare a datoriilor.
În cazul în care planul nu mai poate fi executat, moştenitorii răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii în limitele stabilite la art. 1.114 din Codul civil, cu consecinţele neexecutării planului de rambursare prevăzute de lege.
Condiţiile de transmitere a calităţii de debitor în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare
În termen de 30 de zile de la data la care a luat la cunoştinţă, în orice mod, de faptul că debitorul a decedat, comisia de insolvenţă este obligată să solicite camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie a avut ultimul domiciliu defunctul să facă menţiune în registrul special prevăzut de lege despre faptul că este deschisă o procedură de insolvenţă cu privire la acesta şi să îi elibereze un certificat din care să rezulte dacă moştenirea debitorului a fost sau nu dezbătută, iar în caz afirmativ, care sunt persoanele care au calitatea de moştenitori, precum şi faptul dacă până la acceptarea moştenirii de către cel puţin unul dintre succesibili a fost sau nu numit un curator al succesiunii.
În cazul în care se constată că moştenirea nu a fost dezbătută sau, după caz, acceptată, comisia de insolvenţă cere, în termen de 15 zile de la eliberarea certificatului, camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie a avut ultimul domiciliu defunctul sau, după caz, notarului public deja sesizat să notifice succesibilii cunoscuţi cu privire la faptul că este deschisă o procedură de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor şi să le pună în vedere să îşi exercite dreptul de opţiune succesorală.
Prin derogare de la prevederile din Codul civil, succesibilii îşi pot exercita dreptul de opţiune succesorală în termen de 3 luni de la data notificării, făcută în condiţiile legii.
Dacă toţi succesibilii universali sau cu titlu universal care au acceptat moştenirea au optat pentru continuarea executării planului de rambursare, procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare continuă, dacă toţi creditorii sunt de acord.
Dacă nu au optat pentru continuarea executării planului de rambursare toţi succesibilii universali sau cu titlu universal care au acceptat moştenirea ori dacă nu şi-au exprimat acordul de continuare a procedurii cu moştenitorii toţi creditorii, procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare se închide, prin decizie a comisiei de insolvenţă.
Modificarea planului de rambursare a datoriilor, la cererea moştenitorilor
Moştenitorii pot propune creditorilor modificarea planului de rambursare a datoriilor, în sensul reducerii duratei de executare a planului de rambursare. Aprobarea noului plan se va face în aceleaşi condiţii ca şi planul iniţial.
Efectele neexecutării planului de către moştenitori
Dacă planul de rambursare a datoriilor nu este adus la îndeplinire de către moştenitori, în termen de 30 de zile de la încetarea plăţilor potrivit planului sau de la luarea la cunoştinţă a faptului nerespectării unei măsuri prevăzute în plan, oricare dintre creditori poate cere instanţei deschiderea procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active. Procedura de insolvenţă se deschide în raport cu moştenirea, în contradictoriu cu moştenitorii, fiind supuse valorificării exclusiv bunurile din moştenire.
Moştenitorii vor fi obligaţi să acopere, în limita activului moştenirii, creanţele cuprinse în tabelul de creanţe, în integralitatea lor, inclusiv dobânzile şi penalităţile calculate de la data acceptării succesiunii, din care se scad sumele achitate de debitorul defunct şi de moştenitori.
Decesul debitorului în cursul procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active
Dacă debitorul decedează după deschiderea procedurii judiciare de insolvenţă de lichidare, dacă toţi creditorii îşi exprimă acordul, procedura continuă cu moştenitorii.
Îndată ce ia cunoştinţă, în orice mod, de faptul că debitorul a decedat, instanţa notifică creditorii, solicitându-le să îşi exprime opţiunea cu privire la continuarea procedurii, în termen de 30 de zile de la notificare.
În cazul în care niciun moştenitor nu a acceptat moştenirea în termenul special de opţiune succesorală, , instanţa numeşte un curator special al moştenirii.
În cazul în care prin valorificarea bunurilor moştenirii au fost acoperite toate creanţele, bunurile sau sumele rămase revin moştenitorilor sau, după caz, dacă niciun moştenitor nu a acceptat moştenirea, acestea revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
Decesul debitorului în cursul procedurii simplificate de insolvenţă
Dacă debitorul decedează pe durata aplicării procedurii simplificate de insolvenţă, comisia de insolvenţă, îndată ce ia cunoştinţă de faptul că a intervenit decesul debitorului, emite o decizie de încetare a aplicării procedurii simplificate de insolvenţă.
Ai nevoie de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!