20 August, 2017

Procedura de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal al contribuabilului, pe site-ul ANAF

În Monitorul Oficial nr. 126 din 7 martie 2013 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 230/2013 pentru aprobarea Procedurii de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziţia contribuabililor pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în spaţiul privat al contribuabilului.

Actul normativ aprobă procedura de accesare a informațiilor cuprinse în dosarul fiscal al contribuabilului, pe pagina de internet a ANAF, prin utilizarea unui certificat digital. Contribuabilii pot astfel avea acces prin internet la datele curpinse în dosarul fiscal, respectiv în fișa pe plătitor.

Pentru a putea accesa aceste informații, contribuabilii pot solicita emiterea unui certificat digital în baza formularelor 152 și 153, al căror model și format este prevăzut în anexele la acest ordin.

După autentificarea pe site-ul ANAF în baza certificatului digital, contribuabilul are acces atât la vectorul fiscal, cât și la declarațiile depuse și la situația fișei pe plătitor. Contribuabilul poate astfel prin verificare să își coreleze evidența sa contabilă cu cea a autorității fiscale.

În esență, procedura nu este nouă, accesarea dosarului pe contribuabil se făcea și până acum, însă se extinde posibilitatea accesării fișei pe contribuabil, fără a mai fi necesară o deplasare la autoritatea fiscală.

Acesta este un lucru foarte bun, în opinia noastră, putând fi urmărite mai atent posibilele erori, destul de frecvente din fișele pe contribuabil.

Ordinul stabilește și structura interfeței electronice, prin meniurile uzuale, respectiv:

- Date de identificare contribuabil;

- Vectorul fiscal;

- Declarațiile depuse;

- Fișa sintetică a obligațiilor.

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu