Prevederile neclare din Codului fiscal şi Codul de procedura fiscala să fie interpretate în favoarea contribuabililor – acest lucru îl prevede un proiect de act normativ care a trecut recent de Senat iar ca să se aplice trebuie să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional, să fie promulgat şi publicat în Monitor.

Astfel, în legislația fiscală va fi introdus principiul in dubio contra fiscum, care înseamnă, de fapt, interpretarea prevederilor ambigue în favoarea contribuabililor, nu a statului.

Legislatia fiscala a evitat să enunţe clar obligaţia autorităţilor ăa aplice principiul in dubio contra fiscum, însemnand interpretarea prevederilor ambigue în favoarea contribuabilului. Acest principiu este de fapt transpunerea în relatiile fiscale dintre stat si cetatean a prezumtiei de nevinovatie din domeniul penal şi a favorizării debitorului în domeniul dreptului civil. Principiul îndeamna la stabilirea unui just echilibru, înseamna evitarea punerii părtii mai slabe dintr-o relaţie într-o dificultate şi mai mare, se precizează în expunerea de motive.

Tot în expunerea este subliniat faptul că în orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate al contribuabilului, drept fundamental al cetățenilor. Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi.

Articole din Codul de procedură fiscală cu drepturi ale contribuabililor:

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here