20 Ianuarie, 2020

Principalele puncte ale programului de guvernare. Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile?

Punctul de pensie va crește în următorii 3 ani până la 1.773 lei în 2020, salariul minim net va creşte anual cu 100 lei şi se va introduce salariul minim pentru persoanele cu studii superioare, prevede programul de guvernare al noului Executiv condus de Viorica Dăncilă, conform documentului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Conform documentului, punctul de pensie va fi 1.100 lei în 2018, 1.265 lei în 2019 și 1.775 lei în 2020. Totodată, majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei va avea loc de la 1 iulie, şi nu de la 1 ianuarie 2018. Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare urmează să se majoreze, anual, cu 150 lei, net. În schimb, promisiunile privind măririle de salarii din sănătate nu se mai regăsesc în actualul program de guvernare. Nivelul veniturilor de la 1 ianuarie, potrivit anunțurilor făcute de Guvernul Tudose, ar fi urmat să fie: medic rezident anul I – 1.200 euro brut; medic specialist gr. V, clinic – 2.650 euro brut; medic primar, gr. V, clinic – 3.370 euro, brut; medic primar, gr. V, ATI – 3.600 euro, brut. Neimpozitarea venitului pentru medici a fost amânată pentru încă 1 an.

Nici în privința salariilor din învățământ nu se mai regăsesc promisiunile anterioare. Dacă în ianuarie 2017 se vorbea de creşterea salariilor pentru personalul didactic în două etape, cu 20%  la 1 iulie şi cu 30% la 1 ianuarie 2018, profesorii au cunoscut o creştere a salariului net de doar 4%.  În noul program de guvernare se face referire doar la salariul minim, care va creşte în fiecare an, diferenţiat în funcţie de studii, cu câte 100 lei, astfel încât, în 2020, să ajungă să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Pentru persoanele cu studii superioare, creșterea anuală va fi mai mare, de 150 lei net.

Totodată, apare posibilitatea introducerii impozitului pe venitul global, o temă intens dezbătută și abandonată de guvernele anterioare.

Noul program de guvernare arată că în privința reducerii cotei de TVA, de la 1 ianuarie 2019, ea va fi de 18%, în loc de 19%.

Codul Economic al României, care va cuprinde Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale se va definitiva la sfârşitul acestui an, deşi avea termen iniţial 1 iulie.

Pentru fermieri se introduc facilități precum eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate, impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole, cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020, reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru îngrăşăminte şi pesticide sau seminţe şi alte produse destinate însămânţării sau plantării.

De asemenea, noul program prevede o rată de absorbţie a fondurilor europene de 72% până în 2020 și aderarea la zona euro într-un termen rezonabil, prin încurajarea capitalului autohton, „cu o strategie consistentă de atragere a investiţiilor străine directe”.

Pentru tinerii sub 26 de ani, documentul prevede acordarea de credite fără dobândă, garantate în proporţie de 80% de stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părţi din construcţia unei locuinţe. În privința tinerilor dezavantajați, se prevede Programul „Pasarela”: 10.000 de locuri de muncă din sectorul public vor fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi pentru a dobândi „abilităţi trans­ferabile” pe locurile de muncă din sectorul privat.

În privința elevilor, guvernanții își propun ca până în 2020, toate școlile din țară să funcționeze cu autorizație valabilă, iar fiecărui copil să i se acorde 1.600 – 1.800 lei/an, dacă au au cel mult 10% absenţe nemotivate.

De asemenea, referitor la instituțiile statului, noul guvern vrea o reorganizare, până la 1 iulie 2018 cel târziu, astfel încât să aibă loc “o restructurarea administrativă şi nici o instituție publică să nu mai ceară un document de la persoanele fizice pe care instituţiile publice îl au deja, iar taxele să poată fi plătite online.

Documentul postat pe site-ul Camerei Deputaților are aproximativ 300 de pagini și se încheie cu promisiunea că România va avea, în 2020, a 13-a cea mai mare economie din UE, mai ales ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE, dar şi a depăşirii PIB-ului din Portugalia şi Grecia.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu