Legea nr. 200/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi legea 201/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală au intrat în vigoare de la 09 iulie 2023.
Potrivit actului normativ care modifică Codul Penal, infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.
Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Privind consumul de alcool sau de alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie au fost introduse noi prevederi.
Astfel, fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Dacă persoana efectuează transport public de persoane, transport de mărfuri periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Iar printre modificările privind Codul de procedură penală se numără prevederile legate de
- Dreptul martorului la tăcere şi neautoincriminare;
- Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale sau injuste de libertate;
- Înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii;
- Informarea persoanei supravegheate.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.